IMPOZNANTNOM IZVEDBOM HORNISTI ISPRATILI CRVENI CIKLUS SEZONE 2017./2018.

Dirigentsku palicu Zagrebačke filharmonije na koncertu u petak, 18. svibnja, preuzeo je njezin šef-dirigent David Danzmayr, a ova je bajna večer vrvila besprijekornim izvedbama velikog broja sjajnih solista

Koncertna večer Crvenog ciklusa započela je praizvedbom Suite iz Hrvatske, cijenjenog hrvatskog skladatelja Dubravka Palanovića. Dokaz je to kako je hrvatska folklorna glazbena baština bogata riznica narodnih napjeva koji su se stoljećima prenosili putem usmene predaje, a u Palanovićevoj skladbi posjetitelji su mogli prepoznati komunikativnost, ritmičnost i emotivni naboj.

18.05.2018., Zagreb – U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u sklopu Crvenog ciklusa nastupili su Zagrebacka filhamonija pod ravnanjem dirigenta Davida Danzmayera uz nastup hornista Viktora Kircenkova, Jana Jankovica, Lenarta Instenica i Daniela Molnara. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Rog je jedan od tih instrumenata kojeg često nazivaju „dušom orkestra“, a jedan od uspješnih instrumentalista i skladatelja za svoj instrument, bio je Carl Heinrich Hübler. Koncertni komad za četiri roga i orkestar, najpoznatije skladateljevo djelo, besprijekorno su iznijeli naši uvaženi članovi orkestra, hornisti: Viktor Kirčenkov, Jan Janković, Lenart Istenič i Daniel Molnar, a za svoju izvanserijsku izvedbu nagrađeni su dugotrajnim pljeskom i ovacijama publike te maestra Danzmayra, a tu istu publiku, željnu mnogih nastupa naših istančanih hornista, nagradili su i dodatkom – izvedbom djela Besame mucho.

Orkestar i vokalni solisti: Kathrin Danzmayr, sopran, Sonja Runje, alt, Bože Jurić-Pešić, tenor i Leon Košavić, bariton te akademski zbor Ivan Goran Kovačić, za kraj ovog koncerta, kao i Crvenog ciklusa koncertne sezone 2017./2018., izveli su Mozartovo snažno djelo – Rekvijem.

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Orkestar je u potpunosti iznio svoj tonski karakter, a obligatni trombon u Tuba mirum jedna je od najljepših dionica napisana za ovaj instrument. Mozartu je stvaranje Rekvijema bilo najdublje poniranje u sebe te vrlo osobno suočavanje sa smrću, što jasno dokazuje svečana tamna boja ovog djela.

Uz Mozartov svečani Rekvijem te impozantnu izvedbu naših hornista, uz izvanredni nastup vokalnih solista, svečano smo ispratili Crveni ciklus koncertne sezone 2017./2018.