Zagreb, Rijeka, Pula – 5. Reli po galerijama, 25. svibnja

Predstavljena kulturna manifestacija 5. Reli po galerijama. Program će se se održati 25.05.2018. od 17 do 22 sata u 50 galerija u Zagrebu, Rijeci i Puli

Peto jubilarno izdanje kulturne manifestacije 5. Reli po galerijama održat će se u petak 25.05.2018. od 17 do 22 sata u 50 galerija u Puli, Rijeci i Zagrebu. Riječ je o prvoj kulturnoj manifestaciji u Hrvatskoj koja umrežava gotove sve aktivne umjetničke galerije u tri grada te okuplja velik broj umjetnika, kustosa i kolekcionara, a posjetiteljima nudi zaista interaktivan umjetnički program. Posjetitelji će i ove godine u jednom danu dobiti priliku vidjeti više izložbi i umjetničkih djela nego bilo koji drugi dan u godini, a oni koji uspiju posjetiti sve galerije dobit će i  simboličnu diplomu.

“Iznimno mi je drago da nam se svake godine pridružuju nove galerije i da manifestacija raste. U Zagrebu nam se pridružilo sedam novih galerija što je pokazatelj da i galerijska scena grada raste, a od prošlog Relija po galerijama u gradu su otvorene tri nove galerije. Peto izdanje obogatili smo još jednim gradom, a želja nam je nakon Zagreba, Rijeke i Pule Reli po galerijama dovesti u Split. Ove će godine posjetitelji u jednom danu moći vidjeti više od 600 umjetničkih djela u 50 galerija u tri grada” izjavila je Nela Simić organizatorica manifestacije.

Novost ovogodišnjeg Relija po galerijama su početne lokacije na kojima se preuzimaju mape i svečano otvara manifestacija i reže startna vrpca. Svečano otvorenje manifestacije održat će se u Zagrebu, Rijeci i Puli 25.05.2018. u 17 sati. U Zagrebu se svečano otvorenje održava u Meštrovićevom paviljonu – HDLU, u Rijeci u Galeriji Kortil, a u Puli u galeriji HUIU.

“Reli po galerijama promovira kvalitetne izložbene programe u svim galerijama koje sudjeluju u manifestaciji i kao takav je važan za likovnu scenu Zagreba, Rijeke i Pule.  Ove je godine  HDLU  početna lokacija na kojoj se održava svečano otvorenje, a ondje se održava 34. Salon mladih – Panoptikon koji se otvara dan ranije. Riječ je o izložbi mladih umjetnika do 35. godina starosti. Salon se sastoji od izložbe, Art Lab-a i Art Foruma (predavanja, okrugli stol i panel).  U Klubu HDLU-a bit će prikazana interaktivna  instalacija umjetnika Mhaela Gibe temeljena na istraživanju Tihane Puc o institucionalnom umrežavanju umjetnika dobitnika nagrada na Salonu mladih od 1968. do danas.  Nakon svečanog otvorenja u 17:30 predviđeno je vodstvo kroz izložbu za sve zainteresirane posjetitelje” izjavila je Mirna Rul, kustosica 34. Salona mladih (HDLU).

Završna lokaciju na kojoj se preuzimaju diplome u Zagrebu je galerija Garaža Kamba u dvorištu Ilice 37,  u Rijeci je to Galerija Studentskog kulturnog centra u Kružnoj 8, a u Puli Društveni centar Rojc – Kotač  u Gajevoj 3. Povelje se na završnim lokacijama mogu preuzeti za vrijeme trajanja Relija po galerijama sve do 22:30h.

“Koncept Relija po galerijama se izvrsno uklapa u format programa galerije Garaža Kamba koja također prati ubrzani tempo današnjeg društva kojega je umjetnička scena odraz. Garaža Kamba je ove godine ponovno završna lokacija na kojoj dijelimo diplome, a posjetiteljima pripremamo zabavni glazbeni program. Garaža Kamba je pop – up galerija pa je izložbu skulptura Petra Popijača postavljena upravo za Relija po galerijama i može se pogledati samo taj dan” rekla je Anja Leko, suorganizatorica programa galerije Garaža Kamba.

Reliju po galerijama ove su se godine pridružile gotovo sve galerije u gradu Puli, njih čak 13. Program počinje svečanim otvorenjem u 17 sati u Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika, a završava u Društvenom centru Rojc u Kotaču.

“Pula je oduvijek bio alternativni grad, grad kulture i prijatelj umjetnosti, a ovakva manifestacija će dodatno obogatiti kulturnu ponudu grada. Manifestacija Reli po galerijama  s vremenom bi mogla postati razglednica grada koja će dodatno mapirati i brendirati Pulu kao kulturno relevantnu destinaciju. Po prvi puta Pula će umrežiti svoje galerije i ponuditi javnosti novi, inovativni i interaktivni događaj koji će građane grada i turiste bolje upoznati s galerijsko-umjetničkom scenom Pule.  Želio bih se zahvaliti Gradu Puli i svim galerijama koje sudjeluju u manifestaciji na prepoznavanju potencijala i iskazanom povjerenju organizacijskom timu” izjavio je Dan Pauletta koordinator manifestacije za grad Pulu.

Mape se ove godine preuzimaju isključivo na početnim lokacijama u svakom gradu od 17 sati,  redoslijed obilaženja nije zadan, a manifestacija završava na završnoj lokaciji na kojoj se preuzimaju diplome do 22:30 sati.