U zagrebačkoj Galeriji Sunce otvorena izložba Nikole Majića i Danice Kuštrak / Foto!

U popularnoj zagrebačkoj Galeriji Sunce, 17. svibnja, pred brojnim uzvanicima otvorena je izložba splitskoga slikara Nikole Majića i zagrebačke slikarice Danice Kuštrak

Na početku svečanosti otvaranja autore i goste pozdravio je akademski slikar Ivan Čačić te prenio pozdrave voditeljice galerije gospođe Vesne Ivetić i ravnatelja Ustanove URIHO prof. Josipa Držaića koji su bili spriječeni prisustvovati. O radovima Danice i Nikole govorio je akademski slikar i profesor na ŠPU u Zagrebu Igor Modrić. Na kraju su se i sami autori obratili iznijevši svoje dojmove i emocije pri izradi ovih ciklusa i Galeriji Sunce poklonili po jednu svoju sliku.

NIKOLA MAJIĆ rođen je 1961. godine. Završio je Filozofski fakultet, smjer Politehnika. Od srednjoškolskih dana bavi se fotografijom, a početkom studija i videom. Suradnik je likovnih kolonija gdje je snimao život umjetnika. U to vrijeme upoznaje mnoge slikare te započima ulaziti u slikarstvo. Na poticaj akademskog slikara Frane Radaka počima slikati u tehnici suhog pastela, a poslije prelazi na tehniku akrila na platnu što radi i danas. Najčešći motivi su mu pejzaži i mora. Prvu samostalnu izložbu je imao 2015. godine u caffeu Alter egou u Splitu. Drugu samostalnu izložbu je imao 2016. god. u prostoru Privrednikov dom u Zagrebu, a treću 2018. godine u Galeriji Krug u Dugom Ratu. Izlagao je na nekoliko skupnih izložbi. Ivana Školnik kaže da je Majić, osjetivši potrebu za kreacijom, krenuo u vlastito istraživanje boja i oblika na platnu. Ozbiljno shvativši novu ulogu u svom životu, ulogu slikara, u umjetničkom stvaranju pronalazi vlastito Ja, a njegove slike čine raspon od ekspresionističkih radova do hiperrealizma u harmoničnim akordima boja, Majić je krenuo je u životnu avanturu sigurnim korakom praćen vlastitom strašću i interesom za likovnim izričajem.

DANICA KUŠTRAK rođena je 1959. godine u Zagrebu. Od djetinjstva imala je osjećaj za estetiku te umjetnički izričaj. Cijeli život amaterski se bavi slikarstvom, no intenzivnije svoj stvaralački rad započinje 2006. godini u atelijeru akademskog slikara prof. Frane Radaka. Tehnika koju počinje razvijati je ulje na platnu te pastel. Od 2014. godine polaznica je Radionice crtanja i slikanja u Centru kulture na Peščenici pod vodstvom akademske slikarice Tamare Kordić. Na Radionici koristi razne tehnike poput ugljena, pastela, akvarela, međutim najveći dio slika stvara u pastelu. Motivi koje izabire najčešće su motivi prirode, aktovi i životinjski svijet. Uz slikarstvo još se bavi izradom keramike. Sudjelovala je na XV. i XVI. Međunarodnoj izložbi ŽENE SLIKARI u Majdanpeku (2017., 2018.), na tri skupne izložbe radova Centra kulture na Peščenici (2015. -2017.), na samostalnim izložbama u Knjižnici Prečko u Zagrebu (2017.) te Knjižnici Augusta Cesarca u Zagrebu (2016.).

 

Izdavač

Ustanova URIHO, Zagreb

Za izdavača

Josip Držaić

Voditeljica galerije

Vesna Ivetić

Grafička priprema

Julijana Puljić

Voditelj tiskare

Zoran Mihajlović

Urednik kataloga

Stjepan Katić

Dizajn

Akademija-Art

Tisak

URIHO Zagreb

Naklada: 150 primjeraka

Zagreb, svibanj 2018. godine

Galerija SUNCE, Ustanova URIHO

Av. Marina Držića 1, Zagreb

tel: 01 643 00 60

e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr

ISBN