Izložba Mie Maraković & natječaj za izlaganje u 2019. u Galeriji VN

Umjetnica likovne dnevnike radi posljednjih pet godina, a odlukom da ih javno izloži, nepovratno i nedvosmjerno se ogoljava pred galerijskom publikom, nepatvoreno iznoseći svoja sjećanja, strahove, nesigurnosti, trenutke boli, radosti i sanjarenja

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvaranje izložbe Mie Maraković naziva Transparentne granice, u utorak 22.5. u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 9.6. 2018.

Galerija VN poziva umjetnike i kustose da se prijave na natječaj za izlaganje u 2019. godini. Rok prijave je 15. lipanj 2018.

Tko je autor ovog rada? Kako je nastajao? Pitanja su koja se nameću dok stojimo pred umjetničkim djelom, finalnim proizvodom izloženim u sterilnom galerijskom prostoru, izdvojenim iz svog prirodnog okruženja i odvojenim od tvorca. Često o autoru ne znamo više od teksta koji nam je uručen na izložbi. Lijepo napisanog, ispoliranog i pročišćenog teksta.

Okrećući se od dovršenog i stavljajući naglasak na proces, mijenu, promišljanje, kontinuitet, Mia Maraković svojim djelima pristupa na drugačiji način, preispitujući sebe i umjetnost koju stvara. Intervenira u zadani medij i nadograđuje ga, mapirajući tako svoju realnost na nekoliko razina, transformirajući neželjene knjige i bolne uspomene u svoje dnevnike. Mjestimično prozračan spoj književnosti i likovnosti pretače se u crnilo brutalne doslovnosti, neposrednosti i autorefleksije.

Umjetnica likovne dnevnike radi posljednjih pet godina, a odlukom da ih javno izloži, nepovratno i nedvosmjerno se ogoljava pred galerijskom publikom, nepatvoreno iznoseći svoja sjećanja, strahove, nesigurnosti, trenutke boli, radosti i sanjarenja. Specifičnim postavom, koji je izrađen in situ, galerijski prostor razbija se na manje jedinice, stvarajući tako intimniju atmosferu te nudeći posjetiteljima mogućnost izolacije i posvećivanja eksponatu. Na taj način poništavaju se određene društvene norme i ustaljena pravila ponašanja u galerijskom prostoru, koja utječu na vrijeme i način konzumacije izloženog sadržaja.

Na tragu rada Grupe šestorice autora, koji su kroz likovnu formu propitivali moć jezika i teksta, Mia se poigrava semantikom i koegzistencijom dviju nominalno dominantnih formi, koje u ovom slučaju ne posreduju isključivo agitirajuće i javne poruke, već promatrača uvode u sferu intimističkog, navodeći ga na suočavanje sa sobom kroz svojevrsni terapijski proces, koji prilikom stvaranja dnevnika proživljava i umjetnica. U istinskoj i sirovoj formi ona progovara o svojoj ranjivosti, oslikava, šara, postavlja dovitljiva pitanja o ljubavi i prolaznosti, savjetuje se i ispisuje motivacijske poruke, nadvijajući se svojom osobnošću nad svakom stranicom, tako pobuđujući iluzornu bliskost s promatračem, spram svakodnevice obilježene emocionalnom otuđenošću.

Petra Šarin

Galerija VN poziva umjetnike i kustose da se prijave na natječaj za izlaganje u 2019. godini. Rok prijave je 15. lipanj 2018.

Program Galerije VN usmjeren je ka promoviranju inovativnih umjetničkih radova, istraživačkog pristupa, aktualnih tema i kritičkog promišljanja zbilje (socijalne, političke, tehnološke, privatne, intimne) te kreativne interpretacije izlagačkog prostora kroz suvremene umjetničke praske. Kontinuirano usmjerenje Galerije prema mladim autorima nastavljamo i dalje, kao i izlaganje već potvrđenih autora. Uz umjetničke projekte natječaj je otvoren i za kustoske koncepcije.

Prijedlozi se podnose putem prijavnice koja se nalazi ovdje: http://www.kgz.hr/hr/novosti/natjecaj-za-izlaganje-galerija-vn/43709

Prijave će razmatrati Umjetnički savjet Galerije VN u sastavu: Jasna Jakšić, Daniel Kovač, Ines Krasić, Olga Majcen Linn, Sunčica Ostoić i Sabina Sabolović. Odabrani prijedlozi bit će objavljeni na web stranici do 15. srpnja 2018., te uvršteni u program Galerije VN za 2019. godinu koji se predlaže za sufinanciranje Ministarstvu kulture RH i Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Ispunjena prijavnica i dodatni materijali mogu se slati poštom, e-mailom ili osobno donijeti u Galeriju VN.

KGZ, Galerija VN, Ilica 163a, Zagreb
tel/fax: +385.1.3770.896
e-mail: galerija.vn@gmail.com