Predsjednica održala predavanje na Sveučilištu u Mostaru

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je na Sveučilištu u Mostaru predavanje na temu „Hrvatska potpora briselskom putu država jugoistočne Europe“

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako sigurnost i stabilnost Republike Hrvatske uvjetuju događaji u jugoistočnoj Europi, ali i u zemljopisno udaljenijim pojavama i procesima, Iz tog je razloga upravo trajna stabilizacija jugoistočne Europe nedvojbeni i prvi prioritet Republike Hrvatske kao i interes naše nacionalne sigurnosti, kazala je Predsjednica.

Predsjednica Republike osvrnula se na brojne izazove koji se preklapaju upravo na prostoru jugoistočne Europe, u čijim državama svjedočimo rastućem utjecaju geopolitičkih pokušaja utjecaja na unutarnje političke procese koji ne jamče ni izlazak našeg neposrednog susjedstva iz trajnog stanja krhke stabilnosti, niti konačnu cjelovitu političku emancipaciju toga prostora. Republika Hrvatska čvrsto zastupa stav o nužnosti cjelovite političke emancipacije i suverenitetu država jugo-istočne Europe u svim pitanjima, a posebno u pogledu izbora njihovog vanjsko-političkog usmjerenja, kazala je Predsjednica. Naglasila je kako Republika Hrvatska poštuje odluku svake pojedine države jugoistočne Europe u njezinom izboru savezništava i vanjskopolitičkih prioriteta, dokle god je takav izbor rezultat njihovih unutarnjih političkih procesa.

Predsjednica je podsjetila kako su za napredak u procesu proširenja najvažniji rezultati u području vladavine prava i reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, sigurnosti, temeljnih prava, demokratskih institucija, reforme javne uprave, kao i u području gospodarskog razvoja i konkurentnosti. Kazala je kako jačanje regionalne suradnje i razvijanje dobrosusjedskih odnosa ostaju bitne sastavnice procesa proširenja, te da se otvorena bilateralna pitanja moraju riješiti prije ulaska u EU.

Predsjednica je najavila kako Hrvatska planira organizirati samit u vrijeme predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovini 2020., kao odraz naše posvećenosti u promicanju europskog puta svih država jugoistočne Europe, što je ujedno jamac njihove stabilnosti i razvoja i u najizravnijem interesu Hrvatske. Samit bi trebao istaknuti jačanje europske perspektive i pokretanje konkretnih i vidljivih inicijativa u povezivanju jugoistočne Europe i EU te budućoj suradnji na suočavanju sa zajedničkim izazovima poput sigurnosti i ilegalnih migracija.

U posljednjem dijelu predavanja Predsjednica se osvrnula na pitanja poboljšanja energetske sigurnosti, energetske učinkovitosti i diversifikacije, te zaželjela dobrodošlicu svakome tko se Hrvatskoj želi pridružiti na tom putu kroz Inicijativu triju mora, koja istodobno nudi rješenje za jedan od ključnih izazova i prioriteta Europske unije – diversifikaciju energetskih opskrbnih pravaca u cilju jačanja otpornosti EU na izazove njezinoj stabilnosti.

Vjerujem da s ponosom možemo istaknuti našu predvodničku ulogu u Inicijativi triju mora kazala je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako smo time još jednom potvrdili kako ne postoje male i beznačajne države, te da se veličina i značaj neke države mjeri upravo u njezinoj spremnosti da bude aktivnim sudionikom međunarodne zajednice, da promičući svoj vlastiti razvoj i prosperitet pridonosi rješavanju izazova nadnacionalnog značaja.

Obraćajući se studenticama i studentima Sveučilišta u Mostaru Predsjednica Republike kazala je kako je ta prosperitetnija budućnost upravo na njima, te dodala kako bi to trebala biti budućnost svih država jugoistočne Europe, kao dijela cjelovite, slobodne i sigurne Europe. izvor predsjednica.hr