Izrael pobjednik 63. Natjecanja za pjesmu Eurovizije

Izraelska pjevačica Netta s pjesmom “Toy” pobjednica je ovogodišnjeg Eurosonga. Netta odnosi pobjedu odlukom žirija i publike ispred Cipranke Eleni Foureira, dok se na trećem mjestu našao Austrijanac Cesar Samspon

Velika završnica ovogodišnjeg 63. Natjecanja za pjesmu Eurovizije održana je u Altice Areni, u Lisabonu, a Hrvatska radiotelevizija izravno je prenosila ovaj veliki glazbeni televizijski događaj.

Kroz program gledatelje su vodile Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto a za gledatelje HRT-a komentirao je Duško Ćurlić.

Ukupno su sudjelovale 43 države, čime je izjednačen rekord iz 2008. i 2011. godine, a u finalu se za titulu najbolje pjesme bori njih 20 (koji su to izborili kroz poluzavršnice) i zemlje koje ulaze izravno – uz domaćina Portugal, to su Velika Britanija, Španjolska, Francuska, Italija i Njemačka. Franka Batelić, predstavnica HRT-a i Republike Hrvatske, s pjesmom Crazy, nije se uspjela plasirati u finale.

Geslo je ovogodišnjega natjecanja za pjesmu Eurovizije Svi na okup! (eng. All Aboard). Ono nas poziva da se okupimo na jednome mjestu i zajedno proslavimo glazbu i kontinent, te poštujemo različitost, poštovanje i snošljivost. izvor HRT – foto AP