Grabar-Kitarović: U Fátimi sam u mislima bila s ljudima u RH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je noćas misi u portugalskom svetištu Fátimi gdje je, kako je rekla, u mislima bila sa svima u Hrvatskoj

Zahvalna sam portugalskom predsjedniku što me je pozvao na ovu 101. obljetnicu početka ukazanja u Fátimi. Meni su ovo posebni trenuci, kada svi razmišljamo o sebi, ali ponajviše o drugima. Dakle, kada se zagledamo u sebe, u ono što smo dobro učinili i u ono što bismo trebali bolje činiti, rekla je Grabar-Kitarović na izlazu iz svetišta. Večeras sam bila u mislima sa svima vama u Hrvatskoj, i u molitvama s vama, dodala je.

U Fátimi, mjestu u središnjem Portugalu, okupilo se oko 200.000 hodočasnika, procjenjuje Ured za odnose s javnošću svetišta. Danas se na misi očekuju oko 400.000 vjernika.

Tisuće svijeća obasjale su nebo nad mjestom gdje se 1917. godine, prema svjedočanstvu troje pastira, prvi put ukazala Gospa. Katolička crkva priznala je da se Gospa ukazala ondje.

Čast nam je što ovdje imamo hrvatsku predsjednicu, te što dijelimo ovaj trenutak vjere. Trenutak vjere za tako puno hrvatskih i portugalskih katolika, rekao je 69-godišnji portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa nakon što je zajedno s Grabar-Kitarović izašao iz svetišta.

Tim posjetom predsjednica je završila dvodnevni boravak u Portugalu. Grabar-Kitarović je prva hrvatska predsjednica koja je bila u državnom posjetu Portugalu. De Sousa je pak u svibnju 2017. boravio u Hrvatskoj kao prvi portugalski predsjednik u službenom posjetu nakon osamostaljenja Hrvatske. hina, Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice