Skip to content

Dani Slovenije u Slavoniji, MLU

IZLOŽBE FOTOKLUBA MARIBOR – LINIJA I PLOHA

Članice i članovi Fotokluba Maribor predstavljaju se svojim najnovijim fotografskim radovima u kojima nam otkrivaju svoje poglede na čovjeka i svijet, na život i zbilju koja ih okružuje, kao i na svoje likovne izražaje i stvaralaštvo. Izloženim radovima kroz zanimljivu, privlačnu i poučnu vizualnu i likovnu interpretaciju uspjeli su odgovoriti na temu koja je bila pred njima – stvoriti fotografska likovna djela po osobnom izboru, ali takva u kojima prevladavaju linije i plohe kao temeljni elementi likovne forme

Ovogodišnji Dani Slovenije u Slavoniji će se održavati od 14. svibnja 2018. godine dalje. I ove godine predstavit ćemo se sa slovenskom filmskom produkcijom za mladež, ali i za odrasle. Osim toga, izložbom, predavanjem i dokumentarnim filmom posebnu pažnju ćemo posvetiti djelu arhitekta Jože Plečnika. Planira se također potpisivanje sporazuma o suradnji između Državnog arhiva Osijek i Pokrajinskog arhiva Maribor te izložba o bogatstvu slovenskih arhiva. Maribor, kao pobratimljeni grad s Osijekom, predstavit će se također fotografskom izložbom.

Kako smo se već upoznali s bogatom pčelarskom tradicijom Osijeka i obližnjih mjesta, odlučili smo posebnu pažnju posvetiti medu i pčelama te ćemo u suradnji s Osnovnom školom Franje Krežme organizirati medni doručak te njime obilježiti prvi Svjetski dan pčela.
I ove godine, slično kao i prošle, želimo utrti nove putove i na području gospodarstva. Ovaj put je izabrana tema e-mobilnost. U prostorijama Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku održat će se 15. svibnja konferencija pod naslovom „Budućnost je danas“ na kojoj će istaknuti slovenski i osječki stručnjaci raspravljati o različitim vidicima električke mobilnosti. Uvjereni smo kako će ova konferencija, slično kao i prošlogodišnja, privući zanimanje stručne, političke i šire javnosti, budući da se radi o temi koja se također zasniva na odličnom radu Osijeka na području novih tehnologija.
Vjerujemo kako će događaji, koje organiziramo u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom Stanko Vraz i pojedinim ustanovama u Osijeku, biti vrlo zanimljivi, stoga vas ljubazno pozivamo, da ih posjetite.

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj

Valentina Radoš