Njega djeteta od rođenja do druge godine života

Ova svojevrsna “novorođenačka biblija” nove, moderne i privržene generacije roditelja nastala je kao odgovor na kruta pravila odgojne ere dr. Spocka. Ona je temelj novoga doba u kojem povezujući način roditeljstva omogućuje roditeljima da se oslobode pritiska koji im nameću kruta odgojna pravila i podižu svoju djecu u opušteno, s puno ljubavi i povjerenja

U knjizi je naglasak na osnovnim dojenčetovim potrebama – hrani, spavanju, razvoju, zdravlju i utjehi. Tu ćete naći odgovore na mnoga pitanja i dileme, koje uzrokuju najviše zabrinutosti kod novopečenih roditelja, primjerice:

– kako se povezati s djetetom
– kako pravilno hraniti dijete
– kako smiriti uznemireno dijete
– koji su načini najbolji za uspavljivanje djeteta
– kako razumjeti faze u razvoju
– kako liječiti uobičajene bolesti
– kako razumjeti ponašanja dvogodišnjaka
– kako se nositi s tantrumima
– kako se privikavati na WC
– kako uskladiti karijeru i roditeljstvo

i još mnogo toga…

„Mi nismo samo napisali ovu knjigu – mi smo je živjeli. Na stranicama koje slijede podije­lili smo s vama bogato iskustvo roditelja osmero djece, kao i iskustvo pedijatrijske brige za tisuće djece tijekom trideset godina staža. To nas je iskustvo naučilo da budemo marljivi promatrači roditelja i djece te da zabilježimo sve postupke što su se vremenom kod većine roditelja u većini slučajeva pokazali kao naj­djelotvorniji.

Svakodnevno smo marljivo prikupljali praktične savjete uspješnih roditelja o njezi njihove novorođenčadi. Te ćete savjete naći ra­zasute po knjizi. Svjesni smo da ste zbog ljubavi koju osjećate prema djetetu i želje da bude­te što bolji roditelji podložni raznim savjetima o odgoju djece. Ipak, djeca su predragocjena, a roditelji preranjivi da bi im bilo koji autor smio nuditi informacije bez prethodnog istraživa­nja. Mi vrlo ozbiljno shvaćamo nauk što ga nudimo. Iza svake tvrdnje stoji temeljito istra­živanje i svaka je potvrđena u praksi i vremenu.

Također, poštujemo i prihvaćamo užurbani način života suvremenih roditelja. I mi žongliramo s pokušajima da zadovoljimo spontane potrebe vlastite djece i dužnostima ko­je nameće naš profesionalni život. U ovoj knjizi predstavljamo osnovne alate koji će vam po­moći da spoznate i usvojite pristup roditeljstvu koji uspješno zadovoljava potrebe vašeg djeteta i uklapa se u vaš način života, i tako postanete senzibilni njegovatelji.

Za održava­nje ravnoteže visokotehnološkog životnog stila u novom tisućljeću predlažemo vam roditeljstvo s visokim stupnjem osjetljivosti. U ovoj knjizi naći ćete načine njege koji će izvući ono najbolje iz vas i vašeg djeteta.

„Još od prvog izdanja 1993. godine, milijuni roditelja su knjigu Njega djeteta nazivali još i “novorođenačkom biblijom”. Drago nam je i što su naši savjeti novim roditeljima diljem svijeta omogućili ugodnije rodi­teljstvo. U ovo novo izdanje uvrstili smo mnoge nove teme temeljene na povratnim informacijama roditelja. Također, tu su ažurirane i promjene koje su se u proteklih deset godina dogodile u područjima roditeljstva i pedijatrije.“

William i Martha Sears

Svijet knjige