Predstavljanje projekta Wiki dveri na temu Folklorna baština zaprešićkoga kraja

Predstavljanje završnog sedmog projekta Wiki dveri na temu Folklorna baština zaprešićkoga kraja i obilježavanje 60 godina narodne knjižnice u Zaprešiću održat će se u utorak, 8. svibnja 2018. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića

Wiki-dveri projekt je Gradske knjižnice Ante Kovačića iz Zaprešića, u sklopu kojega učenici viših razreda osnovnih škola zaprešićkoga kraja, uz pomoć knjižničara Gradske knjižnice, izrađuju internetsku stranicu http://www.wiki-dveri.info. Cilj projekta je stvaranje internetske stranice koja će na jednome mjestu objediniti informacije o kulturnoj i prirodnoj baštini zaprešićkoga kraja, upoznavanje mladih o važnosti čuvanja baštine i stvaranja zapisa o njoj, popularizacija Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i stvaranje nove građe za nju, obrazovanje mladih u području digitalne pismenosti te razvijanje suradničke kulture i timskoga rada.

Projekt su financijski podržali Grada Zaprešić i Zagrebačka županija, a Knjižnica osigurava sve što je potrebno za provođenje projekta: prostor, literaturu, informatičku opremu, brz pristup internetu, radionice, istraživačke izlete te poduku, pomoć i nadzor svojih informacijskih stručnjaka, knjižničara.

Sa svakim istraživačkim timom učenika radi se individualno kako bi rezultati projekta bili što uspješniji. Učenici prikupljaju informacije o lokalitetima (pisane, fotografske i videozapise), pišu i uređuju članke za objavu na internetu te izrađuju i dizajniraju web-stranice, koristeći pritom MediaWiki, aplikaciju otvorenog koda.

Wiki dveri VII

Sedmi dio projekta Wiki-dveri VII – upoznajmo folklorne običaje zaprešićkoga kraja provodio se tijekom školske godine 2017./2018. U projekt je bilo uključeno 50 učenika osnovnih škola zaprešićkoga kraja: OŠ Antuna Augustinčića i OŠ Ljudevita Gaja iz Zaprešića, OŠ Pavao Belas iz Brdovca, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog, OŠ Pušća, OŠ Kupljenovo i OŠ Luka, OŠ Jakovlje koji su, okupljeni u 8 istraživačkih timova, stvorili internetske stranice o folklornim običajima zaprešićkog kraja kroz umjetničku formu filma, stripa i slikovnice.