U izdanju agilnoga zadarskog izdavača 3000 godina Za dar u Zadru tiskana je Spomenica 2017. o 50 godina umjetničkog  djelovanja Tomislava Marijana Bilosnića. Na 256 stranica Spomenica 2017. donosi zanimljive priloge i iscrpno izvješće o Bilosnićevom prošlogodišnjem jubileju

Uvodni esej o Bilosnićevome stvaralaštvu napisao je dr. sc. Igor Šipić, a Bilosnićev umjetnički portret donosi dr. sc. Sanja Knežević. Zatim slijede prilozi o dodjeli Nagrade za životno djelo Zadarske županije Tomislavu Marijanu Bilosniću, kao i Nagrade stručnog suda za hrvatski književni putopis, uz tekst o Bilosniću kao suvremenom hrvatskom homo universalisu. Tu je i popis od gotovo stotinjak dosad primljenih nagrada i priznanja dodijeljenih Bilosniću u zemlji i inozemstvu za njegovo književno, slikarsko i fotografsko djelovanje.

Treći blok priloga Spomenice 2017. odnosi se na posvete, a riječ je o pjesmama koje su Bilosniću posvetile njegove kolege književnici Mato Nedić, Marko Gregur, Franjo Pajrić, Božica Brkan, Šandor Horvat, Jurica Čenar i Nenad Piskač. Slijede tekstovi uz Bilosnićeve knjige objavljene tijekom 2017. godine. Riječ je o knjigama Molitve (poezija, prijevod na slovenski dr. sc. Brane Senegačnik), Vinkovo u Stankovcima (monografija), I korov i kukolj (kolumne), Sto pjesama o tijelu (poezija), Odisej u vrtu (eseji, ogledi i kritike o pjesništvu TMB-a), Izabranim pjesmama, Izabranoj prozi, Africi (poezija, prijevod na rumunjski Elena Ţăpean) i Africi (poezija, prijevod na engleski Roman Karlović), te posebnom prilogu „Zadarske smotre“ Sedamdeset godina Tomislava Marijana Bilosnića (urednik prof. dr. sc. Josip Lisac).

Zasebni blok Spomenice 2017. posvećen je razgovorima koje je Bilosnić tijekom jubilarne godine vodio s Branom Senegačnikom za slovenski katolički tjednik „Družina“, Andrijom Tunićem za „Vijenac“ i Davorom Dijanovićem za portal Hrvatskog kulturnog vijeća. Tu su i Bilosnićevi odgovori na anketu „Jezik in fabula“ Katedre za stilistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Krešimira Bagića, kao i Otvoreno pismo Tomislava Marijana Bilosnića ministrici kulture RH Nini Obuljen Koržinek.

U kronici jubilarne 2017. godine donijeti su brojni prilozi o Bilosnićevim predstavljanjima, gostovanjima, susretima, obilježavanju obljetničke godine, sudjelovanju na različitim manifestacijama, posebnim prilozima u domaćoj i stranoj periodici, te Bilosnićevoj slikarskoj retrospektivi upriličenoj u Gradskoj Loži Narodnog muzeja Zadar. Potom iz pera dr. sc. Željke Lovrenčić i dr. sc. Sanje Knežević slijede iscrpni tekstovi o međunarodnoj recepciji djela Tomislava Marijana Bilosnića.

Najzanimljiviji i najiscrpniji dio Spomenice 2017. odnosi se na bibliografiju o umjetničkom djelu Tomislava Marijana Bilosnića. Riječ je o bibliografiji samo slavljeničke 2017. godine, a koja obuhvaća više od pedeset stranica Spomenice. Uz kazalo imena i foto album, Spomenica završava tekstom dr. sc. Radomira Jurića znakovito naslovljenoga „I to je Bilosnić“ u kojemu ovaj zadarski sveznadar govori o nekim nepoznatim detaljima svojih druženja i suradnje s Tomislavom Marijanom Bilosnićem.

Odgovori