Pjesnički susreti uz rijeku Pakru i Lonjsko polje

RIJEKA, ŠUMA, NEBO
Tekst i fotografije: Matea Jalžečić

U subotu, 21.travnja, Piljenice, rodno mjesto predsjednika Društva hrvatskih književnika Đure Vidmarovića u najzapadnijem dijelu Slavonije bile su domaćin petih po redu susreta „Rijeka, šuma, nebo“. Održani su u organizaciji ogranaka Matice hrvatske iz Lipovljana i Kutine te piljeničke Udruge „Mlinarice“. Započeli su na ulazu u Park prirode Lonjsko polje u moslavačkom selu Repušnici. Tu je predstavljena knjiga Katarine Brkić „Spod zemle tragi“. Sadržaj bogato ilustrira autoričine osjećaje doživljene uz pejzažne značajke i života tog moslavačkog krajolika. Ugođaju je pridonio nastup Ženske vokalne skupine mjesnog KUD-a „Repušnica“ (voditeljica Sanja Durbek). Uz domaću publiku posebni gosti su bili članovi DHK, među kojima i s područja Sisačko moslavačke županije, gdje je i u osnivanu njegov ogranak.

U Pijenicama je posebno srdačna dobrodošlica iskazana kvalitetnim scenskim prikazom Mire Šincek „Pauk umjetnik“ od učenika Područne škole, sudionika ovogodišnjeg državnog natjecanja Lidrano (pod vodstvom učiteljice Tatjane Dlouhi) te stihovima o Piljenicama Katarine Brkić u interpretaciji učenice Viktorije Toš. U ozračju izložbe Udruge Atreco, a koja upućuje na umjetnost življenja s prirodom govoreni su stihovi uz rijeku Pakru. Petorica braće Pavletić donijeli su pjesnicima, ali prije njih istog dana i sudionicima biciklijade uz Dan planete Zemlje iznimnu ljepotu skulptorskog izričaja od vinove loze i drva masline.

Odmorište na rijeci Pakri u travnju predstavlja najveću priredbu lijepe riječi na otvorenom najzapadnije Slavonije i Moslavine, gdje se osjeća i zajedništvo triju ogranaka Matice Hrvatske – Lipovljana, Kutine i Novske. Dio bogatog pjesničkog stvaralaštva predstavljen je i mjesnoj kapelici Sv. Ivana Krstitelja. Sudionici, članovi DHK bili su: Božica Brkan. Siniša Matasović, Josip Palada, Višnja Lovrić Mencej, Kristina Semenjuk, Jasna Popović Poje, Đuro Vidmarović, Davor Šalat, Lana Derkač, Nenad Piskač i Vera Grgac. Osim njih literarno su se predstavili i Suzana Ujević, Katarina Brkić, Alojz Buljan i Dragutin Pasarić.

Susreti su završeni u društvenom domu predstavljanjem knjige Dragutina Pasarića „Iz kutinske davnine i blizine“. Putopisnog sadržaja donosi i ugođaj Piljenica spomenom na tu rođenog karikaturistu Branimira Petrovića i u nedalekim Lipovljanima djelovanje književnika i šumara Kozarca. Tena iz njegove pripovijesti u Ptiljenicama ima i svoju edukacijsku i turističku stazu. Knjigu su predstavili Božica Brkan, Katarina Brkić i Đuro Vidmarović. Glazbenoj završnici susreta ton su dali Mješoviti pjevački zbor „Lira“ iz Lipovljana (umjetnički voditelj: Franjo Rodić) i Ženska vokalna skupina „Kutinske dunje“ iz Kutine (umjetnički voditelj: Tomislav Brajdić)

Priredbu je moderirala Melita Lenička, predsjednica lipovljanskog Ogranka MH. Uz petu obljetnicu sve poznatijem pjesničkom skupu potporu tijekom programa uputili su načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat i njegova zamjenica Ljiljana Tomić.