Prvog dana boravka u Šibenskoj-kninskoj županiji predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Osnovnu školu Fausta Vrančića te u nastavku projekta „Hrvatska čita“ zajedno s djecom čitala ulomke iz djela Vesne Parun, hrvatske književnice rođene na obližnjem otoku Zlarinu

Predsjednica Republike obišla je Hrvatsko nacionalno svetište Sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, a potom se susrela s predstavnicima Veleučilišta Šibenik, Veleučilišta „Marko Marulić“ Knin i predstavnicima Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu – dislocirani studij u Šibeniku.

Studentima je zaželjela što više položenih ispita uz poruku da su oni budućnost Hrvatske. Predsjednica je dala podršku osnivanju Sveučilišta u Šibeniku. „Ova županija ima dva veleučilišta i sveučilišni dislocirani studij. Nadam se da će se ostvariti vaše ambicije da dobijete Sveučilište“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović studentima i dodala kako se mora stvoriti infrastruktura da bi se zadržali mladi ljudi. „Jutros sam rekla da smo u velikoj demografskoj krizi. To ponavljam od početka svog mandata, i to je pitanje broj jedan, pitanje svih pitanja“, istaknula je Predsjednica.

Izrazila je zadovoljstvo što u Županiji postoje studiji STEM programa, odnosno znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. „U cijeloj Europi događa se velika tranzicija energije, a energetika je postala bitna i u geopolitičkom smislu“, kazala je Predsjednica. Dodala je kako je pred nama veliki izazov osiguranja energije te da vidi kako imamo znanja i sposobnosti. „Ono što sam ja, prema svojoj funkciji, mogla napraviti je bila Inicijativa triju mora, gdje je Hrvatska važan partner razvoja i energetske sigurnosti“, kazala je Predsjednica te poručila studentima da svoje znanje stave u funkciju razvoja Domovine.

Uslijedio je posjet iNavis centru, Javnoj ustanovi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Centru kompetencija Alu Tech. Posjetom Županijskom vatrogasnom centru Predsjednica Republike zaključila je prvi dan programa posjeta Šibensko-kninskoj županiji. predsjednica.hr

Leave a Reply