Marinela – PTSP

Za svaku je pohvalu činjenica da Marinela i u svojoj rukopisnoj zbirci stihova PTSP nastavlja još radikalnije propitivati koliko vlastiti toliko i sveopći očaj u jednoj nimalo veseloj i, na žalost konkretnoj stvarnosti

I više su nego potresni stihovi koji, kao dosljedan kronotop knjige, posve izravno govore o recentnoj oskudici i siromaštvu u kojemu danas živi ponajveći dio hrvatske populacije, bez imalo konkretnih naznaka skorašnjega oporavka općega društvenog stanja.

Stoga je PTSP jedan od doista najpotresnijih pjesničkih uradaka napisan u posljednjih nekoliko godina – on nije ništa drugo doli pokušaj da se, pa makar i stihom, „dokumentira“ društveno beznađe, koje ne vide samo oni koji bi o njemu trebali voditi ponajviše brige te pokušati organizirati i poduprijeti bar neku društvenu solidarnost za one najugroženije žrtve podivljale neoliberalne pljačke, i ne samo u hrvatskoj stvarnosti.

Bez imalo dlake na jeziku, Marinela piše zbirku koja vrišti od bola i zabrinutosti, stihove koje može napisati samo jedna, krajnje za svoje vrijeme, empatična osoba, koja govori u ime svih onih kojima je jedino preostalo tek ponešto varljive nade uz kontejnere i sve praznije najlonske vrećice. Od kamovljevske psovke do potrage za anđeoskom sućuti, nižu se u ovoj knjizi u nastajanju stihovi koji će, zasigurno, vrijeme u kojemu jesmo pamtiti kao izvanredan, gotovo forenzičan, bolan trag vlastite bijede, u kojoj se jedno krajnje ranjivo biće našlo tako daleko od šarenih laži koje bi htjele da zaboravimo ono što nam se svakodnevno zbiva u svim sferama života.
Delimir Rešicki

Marinela od 1988. objavljuje kratke priče u književnim časopisima. Objavila je tri knjige kratkih proza: Lift bez kabine (1966), Pušite li? (2002), Nemoj se ljutit sestro (2013). U međuvremenu je objavila poeziju: Ne želim ti ugodan dan (2011) i prozu u tiskanim i on-line časopisima. Uvrštena je u nekoliko antologija kratke proze.

Autor: MARINELA
Naslov: PTSP
Godina izdanja: 2018.
Cijena: 89 kn
Broj stranica: 75
Uvez: meki
Edicija: Meandar poezija
ISBN: 978-953-334-174-3