Natječaj za izlaganje na ovogodišnjem Kulturošu

Centar za mlade Čakovec i Muzej Međimurja Čakovec pozivaju vas da prijavite svoje radove na natječaj za izlaganje na ovogodišnjem Kulturošu!

Održava se od 29. svibnja do 7. lipnja 2018. godine na atraktivnoj lokaciji s dugogodišnjom tradicijom kulturnog djelovanja – unutar stalnog postava Muzeja Međimurja Čakovec (Trg Republike 5, 40000 Čakovec i u prostorijama Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca (Ruđera Boškovića 7, 40000 Čakovec).

Posebnost ovogodišnjeg projekta jest ostvarivanje9 komunikacije i međusobnog povezivanja institucija, renomiranih umjetnika i autora mlađih generacija. Pod krovnim nazivom „U tuđem prostoru“ predstavljamo 6 tema vezanih uz prepoznavanje i valorizaciju doprinosa šestoro renomiranih međimurskih umjetnika. Njihova su djela, ideje i osobni pribor sakupljeni i dobro očuvani u zasebnim zbirkama, sobama i ateljeima unutar kojih umjetnici imaju priliku izložiti svoje radove koji problemski, estetski ili interpretiativno odgovaraju na sljedeće teme:

1) Tema Neposrednost pristupa u stvaralaštvu namijenjena je autorima koji kroz svoj pristup izražavaju unutarnji senzibilitet i stvaralačku neposrednost koja proizlazi iz osnovnog ljudskog poriva za izražavanjem emocija, sentimenata i ideja uz koje su usko vezani. Referira se na rad Angele Bek (1906.-1989.), samouke umjetnice koja se slikarstvom i modeliranjem počinje baviti tek u četrdesetim godinama života. Njeno osebujno stvaralaštvo očituje se kroz emotivnost, iskren, neusiljen i spontani pristup koji proizlazi iz jednostavne potrebe – da se izrazi.

https://www.facebook.com/pg/kulturos.cezam/photos/?tab=album&album_id=237767066787404

2) Van društvenih normi oslanja se na namjerno zanemarivanje konteksta u kojem umjetnici stvaraju i društvenog pritiska koji nastaje prilikom razvoja i formiranja osobnog i prepoznatljivog izričaja. Postavlja se pitanje na koji način okolina oblikuje umjetnički izričaj i je li uopće moguće izbjeći vanjske utjecaje prilikom stvaranja svog vlastitog prepoznatljivog pečata? Tema je vezana uz stvaralaštvo Luje Bezeredija (1898.-1979.)čiji je doprinos razvoju apstraktne umjetnosti na području Hrvatske nezaobilazan. https://www.facebook.com/pg/kulturos.cezam/photos/?tab=album&album_id=23776920678719

3) Stvaralaštvo unutar društvenog konteksta traži izravni odgovor na društvenu klimu te političkogospodarsku situaciju. Diktira li okolina vrijednosne i estetske sudove, stvara li potrebu za kritikom i reakcijom ili jednostavno nudi izvor neopterećene inspiracije? Inspiracija za spomenutu temu bio je slikar Ladislav Kralj Međimurec (1891. – 1976.) čija se evolucija stila usko vezuje uz društvena strujanja i norme. https://www.facebook.com/pg/kulturos.cezam/photos/?tab=album&album_id=237770096787101

4) Slojevi stvarnosti veza su s autorima koji postavljaju bezvremenska, egzistencijalna pitanja koja se ponavljaju neovisno o mikro lokaciji i vremenu u kojem nastaju. „Što znači biti?” – problematizira individualne interpretacije i osjetljivosti na društvene fenomene današnjice te njihovo (ne)prihvaćanje ili raslojavanje u potrazi za istinom. Odabir teme vezan je uz slikarstvo Priske Kulčar (1932.) koja u svom radu također istražuje vezu pojedinca, identiteta i bezličnog neopipljivog kolektiva kroz odnos jedinke, prostora i vremena.

https://www.facebook.com/pg/kulturos.cezam/photos/?tab=album&album_id=237770423453735

5) Umjetnički o znanosti odnosi se na umjetnička ostvarenja koja nastaju kao rezultat istraživanja i u svojoj osnovi sadrže reference na znanost i znanstvene discipline ili su njihov direktan produkt (napomena: pod ovom temom prhvaćamo i istraživačke radove u tijeku, a koji se mogu predstaviti u izložbenoj formi). Oslanja na stvaralaštvo poznatog skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog (1896. – 1955.) koji glazbu tretira kao znanost i eksperiment. https://www.facebook.com/pg/kulturos.cezam/photos/?tab=album&album_id=237772156786895

6) L’art pour l’all je tema usko vezana za estetsku komponentu i umjetničku vrijednost funkcionalnih predmeta koji nas okružuju. Oslanja se na filozofiju i djelovanje umjetnice Marije Zidarić (1924. – 2008.) koja svojim radom i aktivnim angažmanom predstavlja savršen primjer pomirenja umjetničkog izraza i društvene potrebe za predmetima koji objedinjuju funkcionalnost i estetiku.

https://www.facebook.com/pg/kulturos.cezam/photos/?tab=album&album_id=237773640120080

Možete prijaviti do deset radova u svim vizualnim medijima. Prijava za izlaganje treba sadržavati:

  • Kontakt
  • Biografiju
  • Kratki rezime umjetničkog rada s obrazloženjem na koji se način referira na odabranu temu
  • Tehnički opis
  • Fotografije radova (ili link za video i audio radove)

Prijave pošaljite na e-mail: kulturos.cezam@gmail.com najkasnije do 15. svibnja 2018. godine.

Pratite Kulturoš i saznajte više o našim temama, autorima i njihovim zbirkama: https://www.facebook.com/kulturos.cezam/

Kulturoš se temelji na međuinstitucionalnoj i međugeneracijskoj suradnji, kulturnoj edukaciji i dobrotvornom radu s ciljem popularizacije kvalitetne suvremene umjetnosti. Djeluje kao platforma za razmjenu ideja i povezivanje umjetnika s institucijama od posebne važnosti te promovira suvremena strujanja u kulturi na području sjeverozapadne Hrvatske. Prošlogodišnji je Kulturoš okupio četrdest umjetnika iz cijele Hrvatske i kroz uspješnu se realizaciju nametnuo kao jedna od najposjećenijih kulturno-umjetničkih manifestacija u Međimurskoj Županiji. Važno je napomenuti kako Kulturoš i ove godine nastavlja razvijati i konsolidirati komunikaciju i suradnju između gospodarske, industrijske i obrtničke djelatnosti i kreativno-umjetničkog miljea. Na taj način ostvaren je kontinuitet u oslovljavanju niza problema s kojim se suočavaju mladi umjetnici i kreativci kroz spajanje izlagača i gospodarstvenika, obrtnika i industrije pritom olakšavajući ostvarivanje potencijalne suradnje.

I ove godine osiguravamo prijevoz radova, katalog i dobru zabavu, stoga izložbeni program svakodnevno prate radionice, koncerti i predavanja. Kao novost, ovogodišnji ćemo Kulturoš zakljućiti s nagradama za najbolje radove prema odluci stučnog žirija.

Za sva pitanja slobodno se obratite e-mailom: kulturos.cezam@gmail.com

Centar za mlade Čakovec

Ul. dr. Ivana Novaka 38, 40000, Čakovec

facebook.com/PROSTOR.CK/

Muzej Međimurja Čakovec

Trg Republike 5, 40 000 Čakovec

mmc.hr