Skip to content

Split: Skup građanske inicijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije

Na splitskoj Rivi u četvrtak predvečer intoniranjem hrvatske himne počeo je skup građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” na kojem se traži da se odustane od ratificiranja te konvencije i na kojem se, po procjeni organizatora, okupilo 70 tisuća ljudi

Prvi govornik, predsjednik splitsko-dalmatinske udruge logoraša Ivan Turudić rekao je da je s 23 godine ranjen u Hrvatskoj Kostajnici 1991. bio je zarobljen, a u logoru u Glini zatvoren šest mjeseci. Zajedno s drugim hrvatskim braniteljima borio za Domovinu pa se pita “tko danas ima pravo sve to zaboraviti i i uništavati hrvatsku obitelj kao stup naše Domovine namećući nam kroz Istanbulsku konvenciju rodnu ideologiju kao neko, po njima, bolje i prirodnije rješenje”.  Kako je rekao Turudić, oni su nas svojom žrtvom zadužili da neovisnost Hrvatske branimo i sačuvamo, pa tako i od GREVIA, koji se nakon prihvaćanja Istanbulske konvencije izdiže i iznad hrvatskih zakona i hrvatskog Ustava.

Okupljeni su prije početka skupa i na njegovu početku pjevali domoljubne pjesme “Zovi, samo zovi” i uzvikivali “U boj, u boj”, “Izdaja, izdaja” i “Hoćemo izbore”.

Među okupljenima su bili saborski zastupnici Miro Bulj, Hrvoje Zekanović i Željko Glasnović, pjevač Marko Perković Thompson, predsjednica udruge “U ime obitelji” Željka Markić i predsjenik udruge Vigilare Vice Batarelo.

Jedna od govornica na skupu, Ivana Pudić, podsjetila je da je Slavonski Brod grad s najviše stradale djece u Domovinskom ratu. Danas, i zadnjih gotovo 10 godina, Slavonski Brod, je zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu, koja radi mimo svih ekoloških standarda, grad čiji je zrak jedan od najzagađenijih u Europi. Djeca rođena u zadnjih 9 godina nikada nisu udahnula čisti zrak a upravo je čisti zrak jedno od osnovnih ljudskih prava, istaknula je.

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Borba protiv toga traje već devet godina, peticijama, prosvjedima, ali bez uspjeha. Svjedoci smo kako kada postoji volja premijer Plenković može vrlo brzo i promptno reagirati, kao kod odluke o ratifikaciji Instabulske konvencije, a deseci tisuća građana Slavonskog Broda se truje već više od 9 godina svaki dan, a rješenje čistog zraka se niti ne nazire.

See also  Konferencija za novinare kriznog stožera Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije

Ovdje sam da zajedno s vama poručim premijeru da sam protiv nasilja bilo koje vrste i po bilo kojoj osnovi, bilo da se radi o nasilju nad ženama, djecom, bilo o nasilju nad građanima i djecom Slavonskog Broda, bilo o nama, narodu kojeg premijer smatra nepismenim i čiju volju ignorira, rekla je Ivana Pudić. hina

(Hina)