Hrvatski sabor počeo je današnji rad raspravom o oporbenoj inicijativi da se smjeni potpredsjednica Vlade i ministrice gospodarstva Martina Dalić. Oporba je proziva zbog ‘savjetničke afere’ oko posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, koji je zbog toga dao ostavku

U ime predlagatelja saborskim zastupnicima obratio se Nikola Grmoja (Most), a potom i Goran Aleksić (SNAGA).

Grmoja je poručio da će rasprava i glasovanje pokazati kako se Sabor odnosi prema sukobu interesa, je li sukob interesa nešto što treba pomagati i poticati, ili smo kao društvo sazreli da se sa takvim štetnim pojavama obračunamo.

Prije dva dana navršena je godina dana od početka postupka izvanredne uprave u koncernu Agrokor, pa se čini potrebnim što se sve događalo kako bi ulogu ministrice Dalić stavili u pravi kontekst. Agrokor je dugo godina u hrvatsoj javnosti bio percipiran kao koncern o čijem uspjehu i opstanku izravno ovisi i prosperitet hrvatskog gospodarstva, pa čak i Hrvatske u cjelini. Sintagmu kako je Agrokor prevelik da propadne ili da država ne može dozvoliti da Agrokor nestane čuli smo bezbroj puta. Kako se Ivica Todorić izdvojio od ostalih tajkuna, upitao je Grmoja. Izabrao je nešto drugačiji model razvoja od onog uobičajenog u hrvatskoj pretvorbi i privatizaciji. Kod izgradnje koncerna birao je najkvalitetnije hrvatske kompanije, a kupovao ih je izvan ili nakon postupka pretvorbe ili privatizacije. Takav izbor nije bio uvjetovan njegovim dobrim ukusom, već blizinom onima koji su odlučivali o pretvori i privatizaciji, kazao je Nikola Grmoja.

Todorić je uživao ugled nedodirljivog gazde, a njegov utjecaj protezao se izvan ekonomije i prelijevao na politiku, dodao je.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Govoreći o povezanosti s institucijama vlasti Grmoja je rekao da su Todorić i Agrokor bili od samog nastanka iznimno povezani s centrima moći u RH. Naši su političari naposljetku plesali kako je Todorić svirao. Malobrojni su bili oni javni djelatnici, političari ili novinari koji su se usudili javno govoriti bilo što negativno o Agrokoru i Todoriću.

Nadležna tijela zatvarala su jedno, a ponekad i oba oka i puštala Agrokoru da obilato koristi sve tri glavne poluge svojeg rasta i razvoja, a to su: povezanost s politikom i političarima i njihovu zaštitu, s politikom povezano obilno financiranje iz HBOR-a i komercijalnih banaka, isisavanje supstance iz tvrtki dobavljača kroz monopolni položaj na tržištu, kazao je među ostalim Grmoja.

Aleksić je rekao da u prijedlogu za opoziv nedostaju neki drugi problemi koje imaju hrvatski građani s javnom osobom Martinom Dalić. Kada je došla na posao ministrice, čestitao sam joj i rekao: gospođo Dalić, vaša povijest u odnosu na hrvatske građane je negativna. Vas građani, a posebno dužnici banaka, gledaju vrlo negativno, ali ja se nadam da će ta vaša negativnost se radom u Vladi pretvoriti u nešto pozitivno. Međutim, to se nije dogodilo jer je Martina Dalić produljena ruka bankarskog sustava. Ona ne poštuje vladavinu prava, a ima zaštitnika premijera Andreja Plenkovića, koji također ne poštuje vladavinu prava.

Lani sam predložio zakon kojim bi se na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude vratilo dužnicima oštećenima, nezakonitim ponašanjem hrvatskih banaka, vansudskim putem ono što su preplatili. Sve je dodatno bilo obrazloženo u prijedlogu i vrlo je jednostavno moglo biti provedeno u djelo. Ministarstvo gospodarstvo odbilo je taj prijedlog s obrazloženjima koja su uglavnom birokratske naravi, a ne materijalno-pravne naravi. Dakle, javna osoba Martina Dalić nastavila je raditi za bankarski sustav, a protiv hrvatskih građana.

Drugu stvar koju zamjeram ministrici Dalić je što je odbila molbu udruge Franak, da predloži tu Udrugu, kao legitimnog predstavnika građana za kolektivnu zaštitu njihovih interesa u području financija. Obrazloženja su također birokratske naravi, a nisu utemeljena na zakonu nego su temeljena na nekakvom mišljenju ljudi s kojima ona surađuje u Ministarstvu gospodarstva, kazao je među ostalim Goran Aleksić.  vijesti.hrt.hr