Ruski veleposlanik u Libanonu rekao je da će svaki američki projektil ispaljen na Siriju biti srušen, a lansirno mjesto ciljano, a taj bi korak mogao biti okidač velikog širenja sirijskoga rata. Ruski veleposlanik Aleksander Zasipkin je u komentarima objavljenima u utorak navečer rekao da su se njegove riječi odnosile na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskoga zapovjednika oružanih snaga

Na ove tvrdnje ruskog veleposlanika odgovorio je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru. Rusijo, spremi se. Projektili će doći. Novi su i pametni, napisao je Trump. Moskvi je poručio kako ne bi trebala biti partner Ubojici koji ubija svoj narod bojnim otrovima i pritom uživa.

Ruska vojska rekla je 13. ožujka da će odgovoriti na svaki američki napad na Siriju, ciljati svaki projektil i lansirno mjesto odakle se izvodi napad. Rusija je najjači saveznik Bašara al Asada.

photo AP/Evan Vucci

SAD i njegovi saveznici razmatraju hoće li napasti Siriju zbog navodnog kemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi.

Britanska premijerka Theresa May spremna je dopustiti da vojska njezine države sudjeluje u vojnoj akciji, prenosi BBC.

Napadne li SAD, tad će projektili biti srušeni, kao i mjesto odakle su ispaljeni, rekao je Zasipkin za Hezbolahovu televiziju Al-Manar, govoreći na arapskome. Također je rekao da sukob treba biti isključen i stoga smo spremni održati pregovore.

Rusija i SAD uzajamno su blokirali pokušaje da se pokrene međunarodna istraga o kemijskom napadu u Siriji. Američki predsjednik Donald Trump otkazao je planirani put u Latinsku Ameriku ovaj tjedan kako bi se umjesto toga fokusirao na incident u Siriji, rekla je Bijela kuća. Trump je u ponedjeljak upozorio da će nakon što se ustanoviti odgovornost za napad u Siriji slijediti brz i silovit odgovor.

Ruska vojska objavila je da pozorno prati stanje u vezi sa Sirijom i upoznata je s kretanjima američkih ratnih brodova koji su na putu prema Zaljevu.

Sirija optužila SAD da se koristi “lažima”

Sirija je optužila Washington da se služi lažima kao izgovorom za napad na njezin teritorij. Ne iznenađuje nas takva nepromišljena eskalacija režima kakav je onaj Sjedinjenih Država koji je sponzorirao terorizam u Siriji i to i dalje čini, objavila je državna agencija SANA citirajući neimenovani izvor ministarstva vanjskih poslova.

Na Trumpovu najavu reagiralo je rusko ministarstvo vanjskih poslova poručivši da američki pametni projektili trebaju ciljati teroriste, a ne sirijsku vladu i ocijenivši da bi mogući američki napad mogao biti pokušaj uništavanja dokaza navodnog kemijskog napada u sirijskom gradu Dumi.

Sirijska vojska prazni zračne luke i vojne baze, Turska poziva SAD i Rusiju na razum

Snage sirijske vojske počele su prazniti glavne zračne luke i vojne baze u pripremi za moguće napade koje je danas najavio američki predsjednik upozoravajući sirijsku saveznicu Rusiju, a Turska, također upletena u rat u Siriji, pozvala je Moskvu i Washington da se prestanu svađati kao ulične bande.

Turska koja je ključni igrač u sirijskom sukobu, pozvala je i Rusiju i Sjedinjene Države da prekinu svađu poput uličnih bandi, prenosi agencija AFp. Jedan kaže ‘Ja imam bolje projektile’, a drugi odgovara ‘Nije istina, ja imam najbolje. Dosta je toga… Svađaju se kao šefovi uličnih bandi. A tko plaća cijenu? (…) Civili, izjavio je turski premijer Binali Yildirim u Istanbulu.

Neke svjetske zrakoplovne kompanije preusmjerile su svoje letove pošto je europska agencija za kontrolu zračnog prometa upozorila da bi zrakoplovi koji lete preko istočnog Mediterana trebali biti na oprezu zbog mogućih zračnih napada na Siriju. Eurocontrol jučer je upozorio na mogućnost raketnih napada na Siriju u idućih 72 sata te na moguće poremećaje u radijskoj komunikaciji. hina