Skip to content

Natalia Borčić: Čuvari putovanja

U utorak, 17. travnja 2018. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Zvonimirova 58) otvorit će se izložba umjetnice Natalije Borčić pod nazivom Čuvari putovanja

Nakon slikarskih ciklusa „Dodir“ i „Samo sa sobom“ slijedi ciklus „Čuvari putovanja“ kao nastavak na prethodne, ali i kao promjena te pomak u fokusu slikarice Natalije Borčić. Svima im je zajednički intimizam, slikarska meditacija koja uspostavlja odnos prema vanjskom svijetu koji se manifestira u unutarnjem i korespondira s njim te individualan odnos prema bojama i slikarskoj površini. Borčić svoje slikarske motive: akt i antikne novčiće, kao i amfore koje ovom prilikom nisu izložene, povezuje s putovanjem. Iako bi se moglo pretpostaviti da je putovanje predočeno ljudskim tijelom putovanje primarno tjelesne naravi, s njim je ipak povezanija suštinski važnija emocionalna i duhovna spoznaja koju je slikarica likovno predstavila vlastitim aktom, temom prisutnom i u ranijim ciklusima. (…)

Akt, odnosno tijelo i novac, motivi su koje autorica povezuje u ulozi „čuvara energije života“. Pogled na tijelo pogled je na „čuvara duše“. (…)

(Iz predgovora, Nevenka Šarčević)

NATALIA BORČIĆ
Čuvari putovanja
Galerija Karas
Ulica kralja Zvonimira 58, Zagreb
17. – 29.4.2018.