Skip to content

150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) kontinuirano djeluje pod različitim nazivima u širokom vremenskom rasponu od 22.8.1868. godine, kada je osnovano Društvo umjetnosti

Premda je tijekom prvog desetljeća tek nominalno postojalo, svoj zamah Društvo je dobilo 1879. godine kada se Iso Kršnjavi nakon studija u Beču i Münchenu vratio u Zagreb u kojem je u vrlo kratkom roku pokrenuo osnivanje najznačajnijih umjetničkih institucija i ustanova.

Društvo umjetnosti poslužilo je kao platforma iz koje će se u vrlo kratkom roku iznjedriti Muzej za umjetnost i obrt (1880.) i Obrtna škola, današnja Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn (1882.), Umjetnički paviljon (1898.), Moderna galerija (1905.) i Privremena viša škola za umjetnost i umjetnički obrt, današnja Akademija likovnih umjetnosti (1907.).

Društvo je tijekom svoje stoljeće i pol duge povijesti prolazilo brojne mjene koje su bile uzrokovane različitim unutarnjim promjenama i političkim predznacima, ali je uvijek davalo važan i čvrst okvir i potporanj za odvijanje i razvoj likovne umjetnosti u Hrvatskoj. Od formativnih godina krajem 19. stoljeća i prvih izložaba u Zagrebu, preko promjena institucionalne umjetničke djelatnosti koju su donosili novi društveni okviri tijekom cijelog 20. stoljeća, od malog Društva umjetnosti razvilo se Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, danas najveće umjetničko udruženje u Hrvatskoj koje broji oko 1.900 članova, profesionalnih likovnih i multimedijskih umjetnika iz cijele Hrvatske.

Jubilej kojim HDLU obilježava 150 godina svog djelovanja, izuzetno je važan za cjelokupnu hrvatsku kulturu i umjetnost, jer se upravo kroz prošlost HDLU ponajbolje zrcali povijest naše moderne i suvremene likovne umjetnosti.

Povodom obilježavanja ove značajne godišnjice, HDLU će krajem godine izdati sveobuhvatnu monografiju 150 godina HDLU. Umjetnost i institucija, urednice dr. sc. Irene Kraševac, postaviti problemsku izložbu Okruženju usprkos prema koncepciji Branka Franceschija. Ususret tim događanjima, organizirat će se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU.

MONOGRAFIJA

U prigodi jubileja, priprema se monografija “150 godina HDLU. Umjetnost i institucija” u suizdavaštu HDLU i Instituta za povijest umjetnosti. Grupa autora obradila je povijest društva u pet razdoblja, a svako razdoblje rasvijetljeno je na temeljima obrade arhivskog gradiva. Svi tekstovi sumiraju i kritički sagledavaju objavljene podatke te donose nova saznanja i nove interpretacije događanja na hrvatskoj likovnoj sceni unazad stoljeće i pol kontinuiranog djelovanja Društva. Monografija je bogato opremljena slikovnim prilozima, preslikama ključnih dokumenata, fotografijama postava izložaba i izložbenih prostora, pozivnicama, plakatima i naslovnicama kataloga koji svjedoče o aktivnostima Društva koje je organiziralo preko 1500 izložaba u razdoblju od 1868. do 2018. godine. U prilogu monografije biti će uvršteni popisi članova od osnutka do danas. Urednica monografije je Irena Kraševac, a grafički dizajn povjeren je Luki Gusiću. Autorice tekstova u monografiji su Tamara Bjažić Klarin, Lidija Butković Mićin, Irena Kraševac, Sandra Križić Roban, Ivana Mance, Ana Šeparović i Petra Šlosel. Predstavljanje knjige predviđeno je krajem listopada 2018., a promotori će biti recenzenti akademik Tonko Maroević i prof. dr. sc. Frano Dulibić.

See also  Međunarodni festival ilustracija od 6. do 9. rujna u Domu HDLU

IZLOŽBA OKRUŽENJU USPROS

Problemska izložba Okruženju usprkos, prema koncepciji Branka Franceschija održat će se od 26.10. do 9.12.2018. u Galerijama Prsten, Bačva i PM (Dom HDLU).
Sraz vrhunske kreativnosti i nepovoljnog društvenog konteksta nametnuo se kao prirodno polazište izložbe o sto pedesetoj godišnjoj povijesti HDLU-a i osamdesetoj godišnjici Doma HDLU, čija sudbina u mnogočemu može poslužiti kao metafora odnosa društva prema vrhunskom umjetničkom djelu. Izložba je zamišljena kao preplet tri linije priče o uspjehu usprkos nepovoljnom okruženju, koje će se istovremeno razvijati i prožimati u izložbenom prostoru, a postav započinje pozicioniranjem ‘Povijesti Hrvata’ Ivana Meštrovića (1932.) u središte paviljona (centar Galerije Bačva) u simboličkoj gesti reminiscencije na prvu izložbu članova Društva u novootvorenom Domu i afirmaciji autorove ambicije isticanja važnosti hrvatske kulturne i političke samosvojnosti upravo u središtu mikrokozmosa kojeg je sam osmislio.

OKRUGLI STOLOVI

Razgovori na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU organizirat će se ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije. Okrugle stolove moderirat će povjesničarke umjetnosti uključene u projekt monografije, a sugovornici će biti najvažniji protagonisti pojedinih tematskih cjelina.

Program:

Utorak, 24. travnja 2018.
Institut za povijest umjetnosti, Ul. grada Vukovara 68, Zagreb
PM – radno-izlagački prostor “marginalnih i efemernih pojava”
Voditeljica: Sandra Križić Roban

Utorak, 29. svibnja 2018.
Dom HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb
Umjetnički iskorak u prostor grada. Sekcija Prijedlog Zagrebačkog salona
Voditeljica: Lidija Butković Mićin

Utorak, 5. lipnja 2018.
Dom HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb
Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU
Voditeljica: Irena Kraševac

Utorak, 12. lipnja 2018.
Dom HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb
U okviru 34. salona mladih
50 godina Salona mladih
Voditeljica: Ivana Mance

Utorak, 25. rujna 2018.
Institut za povijest umjetnosti, Ul. grada Vukovara 68, Zagreb
HDLU u okviru projekta Artnet. Mrežni prikaz 1500 izložba kroz 150 godina djelovanja HDLU
Voditeljica: Petra Šlosel

mala retrospektiva
Promocija knjige "Djed i vještica" autorica Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović
Pozivamo vas na promociju knjige „Djed i vještica“ autorica Ines Marciuš Krulja...21st Oct 2022
MASLINA NEDOREČENA - NOVA 11. PO REDU ZBIRKA PJESAMA VESNE ŠTULIĆ
O maslini se oduvijek pisalo i maslina ta žilava i strpljiva koja daje „zlatno ...03rd May 2022
Zlatko Kauzlarić Atač – Slikar u kazalištu / promocija knjige, 12. siječnja
U četvrtak, 12. siječnja, s početkom u 12 sati u foajeu Hrvatskog narodnog kaza...09th Jan 2023