Skip to content

Predsjednik Republike Finske u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Republike Finske Sauli Niinistö

Tête-à-tête susretom dvoje predsjednika te bilateralnim sastankom službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Finske započeo je službeni posjet Predsjednika Republike Finske, a nakon sastanka predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako Hrvatska u Finskoj prepoznaje zemlju partnera i računa na intenzivniju suradnju unutar Europske unije. Dodala je kako dvije države mogu puno učiniti u međunarodnoj suradnji, posebice u okviru Europske unije.

foto predsjednica.hr

S predsjednicom Grabar-Kitarović složio se finski predsjednik Sauli Niinistö kojem je službeni posjet Republici Hrvatskoj prvi posjet inozemstvu u novom mandatu. Krajem siječnja dobio je drugi mandat u prvom krugu predsjedničkih izbora kao neovisni kandidat.

Početkom 2020. godine Republika Hrvatska preuzima od Republike Finske predsjedanje Europskom unijom i “želimo graditi program koji će imati svoj kontinuitet, koji će snažiti Europsku uniju, snažiti europske vrijednosti”, kazala je Predsjednica. Taj će se program, kako je nastavila, posebno koncentrirati na mlade, zapošljavanje, rast Europske unije, rast njene globalne uloge te povezanosti europskog prostora.

Najavila je da će daljnje proširenje Europske unije biti važan dio programa hrvatskog predsjedanja i izrazila je zadovoljstvo što i Finska podržava taj proces.

“Finska je uvijek podržavala proširenje Europske unije, ali je naravno potrebno ispuniti kriterije”, kazao je predsjednik Niinistö. Finska smatra da je uloga Hrvatske u jugoistočnoj Europi pozitivan model za druge zemlje.

Govoreći o mogućim područjima daljnjeg jačanja suradnje, predsjednica Grabar-Kitarović navela je Inicijativu triju mora na koju se može nastaviti i baltička inicijativa i projekti između Finske te skandinavskih i baltičkih država.

Također je spomenula nastavak suradnje na twinning projektima. “Držim da je sazrjelo vrijeme da Hrvatska i Finska zajedno djeluju, posebno na prostoru jugoistoka Europe, u twinning projektima koji će osigurati naše iskustvo kako bi se pomoglo našim susjednim državama u snaženju njihovih državnih administracija, prilagodbi svim kriterijima i provedbi svih reformi koje su neophodne za članstvo u Europskoj uniji”, naglasila je. Dodala je kako su zajednički projekti s trećim državama, posebice s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, iznimno važni.

See also  Sretan vam 13. svibnja, Dan Udbe, državotvorne udruge koja je stvorila samostalnu Hrvatsku

“Bit će nam jako drago nastaviti twinning projekte s vama na Balkanu”, kazao je predsjednik Niinistö.

Predsjednica je istaknula i jačanje suradnje na području obrazovanja i znanosti. “Ono iskustvo za koje držim da je Hrvatskoj iznimno korisno je kurikularna reforma, to je modernizacija hrvatskog obrazovnog sustava u cijelosti. Od vrlo rane predškolske dobi preko osnovne i srednje škole do visokoškolskog obrazovanja gdje se stvara cjelovita osoba i gdje se uz akademski program stavlja naglasak i na socijalne i društvene vještine, kreativno razmišljanje i na snalaženje u modernom svijetu”, kazala je. Dodala je kako se školstvo mora prilagođavati modernom tržištu rada.

Finska je u svjetskom vrhu po kvaliteti obrazovanja, a svoju prvu kurikularnu reformu provela je prije četiri desetljeća.

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako je vrijeme da se Hrvatska uključi u još jedan vid suradnje u kojemu dosad nije sudjelovala, a to je Arktičko vijeće. Arktik postaje sve zanimljiviji, nažalost i zbog klimatskih promjena, i suradnja Hrvatske s Finskom i drugim državama morala bi i trebala bi biti upravo u smjeru zaštite Arktičkog prostora, ekološke i svake druge, smatra Predsjednica. “Mislim da u tom smislu naši znanstvenici, naši instituti mogu jako puno pridonijeti i da se tu može iskoristiti ono iskustvo koje imamo u istraživanju Jadrana”, kazala je.

Predsjednik Republike Finske Niinistö izrazio je zadovoljstvo zbog interesa Hrvatske za Arktičko vijeće. “Stanje okoliša na Arktiku je ključno iz globalne perspektive. Arktik je globalno pitanje i pozdravljam vaš interes i ponudu za suradnjom i u tom području”.

Što se tiče gospodarskih odnosa, predsjednici su se složili da bi oni mogli i morali biti bolji, kako u trgovinskoj razmjeni tako i u ulaganjima, posebice u području IT tehnologija.

“Hrvatska je u Finskoj dobro poznata, ne samo po nogometu i zbog ljepote zemlje nego zbog finskih turista”, zaključio predsjednik Niinistö. predsjednica.hr

mala retrospektiva
Sućut predsjednika Vlade u povodu smrti Ankice Tuđman
Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti Ankic...08th Oct 2022
Konferencija za medije Davora Božinovića - o covid potvrdama
https://youtu.be/siqVY145KTw Konferencija za medije ministra unutarnjih po...24th Jan 2022
Otkazi u Holdingu
Od ukupno 5163 zaposlenika Zagrebačkog holdinga, njih 544 je višak, procijenila...24th Jan 2022