Izložba Željka Lesara inspirirana japanskim crtežom

Željko Lesar ne podliježe očekivanjima okoline već uspostavlja komunikaciju s publikom na višoj razini nudeći mogućnost novog, drugačijeg, a opet dobro poznatog svijeta – svijeta zaboravljene prirode

U vremenu opterećenom negativnim vijestima, ljudskim tragedijama i prirodnim katastrofama Željko Lesar ne podliježe očekivanjima okoline, ne utapa se u crnilu i ne hrani promatrača očekivanim mračnim zasićenim kompozicijama koje u duhu vremena tumače svijet oko sebe, već uspostavlja komunikaciju s publikom na višoj razini nudeći mogućnost novog, drugačijeg, a opet dobro poznatog svijeta – svijeta zaboravljene prirode. Intimna lirska priča Željka Lesara zapravo je priča o slobodi. Primarna težnja ka uspostavi ponovnog kontakta s prirodom otvorila je put prema motivu koji poimamo kao posrednika između neba i zemlje. Ptica je simbol duše koja se oslobađa fizičke opne i teži duhovnoj spoznaji. Govorimo o duši koja se ne može doslovno prikazati, već samo utjeloviti emocijom na površini platna.

” … Željko Lesar prihvaća prirodu kakva ona jest i želi predstaviti njezinu suštinu na najjednostavniji i najneposredniji način. Sigurnim i čvrstim, ali istovremeno lakim i neopterećujućim potezom on utjelovljuje izniman emocionalni naboj djela, te minimalnim izričajem emanira snažnu poruku. Crtež nastaje brzo, bez puno pripreme, a emocije su te koje grade vizualni doživljaj. Spoj duha i pokreta u kratkom trenutku inspiracije prenosi snagu i dubinu osjećaja u umjetnički izričaj.

Ciklus “Sensus imago” Željka Lesara povratak je prirodi kroz umjetnost koja vodi buđenju i oslobođenju od ega. Bez rušenja, bez bunta, borba je to oslobođena mraka i opterećenja. Borba koja ukazuje na ljepotu svijeta kojeg sustavno uništavamo, no kojeg istovremeno neophodno trebamo i za njime žudimo. Borba sa samim sobom, protiv sebe, za sebe. Borba koju možemo dobiti samo i isključivo u kontaktu s iskonskom prirodom našeg bića.” (iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)

Izložba Željka Lesara “Sensus Imago” otvara se u utorak 17. travnja 2018. u 20 sati u Galeriji Laval Nugent, a ostaje otvorena do 1. svibnja 2018.