Skip to content

Slavonsko selo Malino i jedinstvena kiparska izložba

Uskrs oplemenjen djelima od vinove loze i masline – izložba kiparskih djela petero braće Pavletić

U selu Malino (250 st.) u općini Oriovac (Brodsko posavska županija) 2. travnja na Uskrsni ponedjeljak u prepunom mjesnom vatrogasnom domu otvorena je izložba kiparskih djela petero braće Pavletić, članova Udruge Arteco. Nastale umjetnine su od vinove loze i masline, dakle drva biblijskog sadržaja. Uskrsno vrijeme upravo je bila prava prigoda da se braća životom vezana uz selo Malino, prvi puta predstave i svojoj najbližoj publici. Najava je to i novih kulturnih zbivanja šireg značaja za općinu Oriovac, zahvalno je naglasio i iskazao zadovoljstvo izlošcima načelnik Općine Oriovac i predsjednik Turističke zajednice Antun Pavetić. Na ponuđenoj suradnji i potpori zahvalio je umjetnički direktor Udruge Arteco Zoran Pavletić.

O djelima koja mahom donose životinjski svijet, a po materijalu su među jedinstvenima u Hrvatskoj kritički je govorio povjesničar umjetnosti Mladen Mitar, kustos Muzeja Moslavine iz Kutine, On godinama prati rad ove ekološki osviještene skupine. Podsjetio je na njihovu impozantnu ljetnu galeriju na otvorenom uz morsku obalu na otoku Krku. Grandiozno se doimaju propeti konji, a u čiju razuzdanu grivu znalački treba ugraditi žilje trsne loze. S tog otoka u Malino autorima je došlo posebno i pisano priznanje s nastupajućim govorom Petra Kopanice (u ulozi kneza Mikule Četvrtog) predsjednika Udruge knezova Krčkih Frankapana u 900-oj obljetnici njihovog spominjanja. Krk je tu slavonsku udrugu istinski prihvatio sastavnicom svog kulturnog i turističkog života. Trenutke oduševljenja nije mogao prešutjeti ni Marinko Markota, poznati vinar iz nedaleke Pleternice. Autore i nazočne počastio je zapaženim govorenjem stihova o vinu. I vinarski poznata Zelina zahvalila je za djela braći Pavletić. Amatersko kazalište ZAmKA iz tog grada dopadljivo je izvela igrokaz na kajkavskom Jankecovi jadi. Nisu izostali ni zabavni trenutci uz članove grupe Strong Gorana i Matije Pocrnić

Udruga Arteco s pojedinim eksponatima uskoro će sudjelovati na 25. izložbi autohtonih hrvatskih vinskih sorti početkom lipnja u Kutini, a u sklopu priredbe tamošnjeg Ogranka Matice hrvatske Grozdovi i stihovi. Bit će i na poznatom okupljanju vinara uz cvatnju ruža i graševine u Plelernici, a neizostavno uz spomen svog pradjeda lugara u Piljenicama nedaleko Lipovljana. Odlučeno je da braća Pavletić koja su i u potrazi porijekla svog prezimena u vrijeme ovogodišnjeg Adventa pripreme i tematsku izložbu Bonifacijev Božić kod Pavletića u Malinu. Bit će posvećena slugi Božjem bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću, skromnom postolaru, a u redovništvu članu Družbe Sinova Bezgrješne, rođenom 1864. godine u moslavačkom selu Zbjegovači, a za kojega traje postupak proglašenja blaženim.

See also  Umag - Arhennale 03 (unplaged)

Dragutin Pasarić