HRT: Otvoreno: Hoće li politički sukobi usporiti reformu školstva? Čudnovata preobrazba “Otvoreno”, i to samo u jednom danu. Je li tome razlog voditelj, urednička ekipa ili mig šefova? Složili se mi ili ne, ali činjenice nam govore da je voditelj Mislav Togunal stručno i profesionalno daleko ispred nesretnog Smrtića

Nažalost Smrtić nije dorastao zahtjevnom novinarskom poslu voditelja jedne od najgledanijih političkih emisija javne televizije, i zašto se gura tamo gdje mu nije mijesto i tako uzima posao stručnijim novinarima vjerovatno nije do njega već glavnog urednika. Šteta, jer kamermani, montažeri i ostala ekipa  su vrhunski profesionalci pa i režija sa odličnim kadrovima, koji daju dinamiku emisiji , ali nažalost sve to pada u vodu kada se na sceni pojavi nesretni Smrtić i njegovi “gosti” zvani-jednoumlje. A jučerašnja emisija izbacila je u orbitu Mariju Selak. Zablistala je poput Sīrĭus najsjanije zvijezde noćnog neba. (Poznato je astrolozima da je ta zvijezda začeta spajanjem zvijezda Nefrida i Ozirisa a znamo da je Nefrida oličenje strastvenosti, ljepote, otvorenosti i odlučnosti dok je Oziris oličenje mudrosti i postojanosti…)

Marija Selak je rekla kako je obrazovanje prvorazredno političko pitanje. Politika je demokracija i onaj tko dolazi na čelo obrazovne ili bilo kakve druge reforme treba proći  politički proces gdje će dobiti legitimitet od strane naroda za ono što će činiti. Nestranačke osobe kao što je ministrica Divjak  zaobilaze  cijeli sustav, i dalje su odgovorni stranci koja ih je imenovala, a ta odgovornost se manifestira tako da se ta osoba kasnije priklanja stranci, mišljenja je Selak. Kao primjer spomenula je Glavaševića i Matića.  Resor obrazovanja nazvala je maternicom društva te navela kako je upravo njega HDZ dao stranci koja nema nikakav politički legitimitet. Uvjerena je da je koalicija čvrsta kao stijena. Premijeru zamjera što je preuzeo vodeću poziciju u Stručnom povjerenstvu rekavši da je toapsolutistički. (Da,ovo zaista zvuči jezivo, HDZ je dao stranci, koja je sinonim za nepotizam i korupciju, resor obrazovanja, kako bi valjda mogli nove generacije podučiti svom “zanatu”? Dok HNS “podučava” mlade za to vrijeme HDZ gura kandžu sve dublje u ne još prazne džepove građana. I dobro je Marija rekla:-” Ma kaakav raspad koalicije, molim vas, pa njihova  koalicija je čvršća od stijene.” Da, to je tužna istina,  jer ih spaja neutaživa glad za vlašću i novcem—pohlepa koje se ne bi posramili niti ukleta vojska iz devetog kruga pakla. Zaista jeziva budućnost se nadvila nad one one najmlađe.)

Marija je potpuno zasjenila sve sugovornike, a ona gospođa s desna nakon govora Marije podsjećala je na neku tužnu učenicu, koja nije dobro naučila gradivo napamet, naravno gradivo koje je napisao “dragi vođa”.  A onaj dečec nasuprot Marije? kao da čovijek gleda   dijete iz vrtića koje je zalutalo u društvo odraslih… (dečec je produkt klijentelističke strankice s najviše ukruha i najmanje podrške građana -HNS). Čovijek se pita zašto Marija nije u tom velebnom povjerenstvu za obrazovanje? Nažalost u Hrvatskoj šansu ne dobivaju mladu stručni ljudi, već podobni mladi partijski kadar poput tog dečeca, i nažalost to nije iznimka već pravilo u cijelom sustavu izvrnutih vrijednosti, i to je razlog što Lijepa naša boluje od zloćudnog tumora nepotizma, korupcije i poltronizma.

FOTO: CROPIX

Dokle je metastazirala ta bolest u društvu govori činjenica da i čak niti crkva nije imuna od pohlepe, korupcije i licemjerstva, a lukavi politički predatori to vrlo dobro koriste-otvori poveznicu: https://narod.hr/kultura/nadbiskup-puljic-interpretativna-izjava-vrijedan-potez-pravnu-tezinu Ovo sz zanimljivi komentari: crna vrana • 24 minutes ago Mene osobno zanima je li ovaj pomirljivi ( čitaj: kapitulantski) ton glede tzv. Interpretativne izjave, koja ide uz Zakon o fatifikaciji IK ( ali ne mijenja sadržaj i obveze iz iste), osobno stajalište biskupa Puljića ili cijele HBK ? Nadalje, kako biskup Puljić objašnjava svoj contradictio in adjecto glede ekskomunikacije, jer je još prije tjedan dana govorio da su se zagovornici IK “sami ekskomunicirali”, a jučer pak pjeva drugu pjesmu. Iterpretativna mu je bila poznatna i prije zagrebačkog prosvjeda. Što ga je to “prosvijetlilo” ? Plenkovićeva vizitacija na Veliki četvrtak? Očito! Jadno!

Zdenka Bilobrk • an hour ago

Da jutros od 5 ne slušam Radio Dalmaciju, mogla sam još biti i cinična na ‘Plenkovićev i Puljićev susret’, pa kazat da je ‘Plenkonja’ došao na ideju kako disciplinirat HBK ili makar samog nadbiskupa Želimira Puljića…

Međutim, sad nakon ovih dramatično intoniranih Vijesti Radio Dalmacije gdje se osim konstatacije o usuglašavanju stavova Plenkovića i HBK, mogu čuti i nemušte misli nadbiskupa Želimira Puljića, mogu jedino sa žaljenjem zaključit.., da je ovo što što je On ( nadbiskup Puljić ) obznanio Urbi et Orbi-žalosno.

Jer, ako netko Tko se nalazi na tako značajnoj funkciji i nije svijestan da se uz Njegovu pomoć sa IK Hrvatska i ne samo ona nego i čitava civilizacija, vraća natrag, u Mračni srednji vijek, onda šta obični ljudi imaju mislit, osim da smo u vremenu Sumraka civilizacije. A da nije tragično, bilo bi smiješno. http://akademija-art.hr/pano/ww-safar/je-li-na-djelu-programiranje-covjeka-u-robot-1-robot-2/

Geni Kameni • 41 minutes ago

Da li je u pitanju opet ucjena i prijetnja? Rukavice su pale i izgleda da se više ne biraju sredstva. Očito da Plenković i drugovi više ne prezaju ni od čega i koriste sve moguće alate da ostvare svoje ciljeve.

Nažalost na HRT-u imamo sličan princip, jer tako odgovara partiji na vlasti, a znamo da se partijski blizanci HDZ&SDP rotiraju na vlasti od samostalnosti Hrvatske. i podobni kadrovi koji pristaju na samocenzuru, ili oni indoktrinirani, ili oni koji zbog sitnih osobnih intersea su spremni žrtvovati javni interese-istinu, ne degradiraju samo sebe već i stručne, marljive i sposobne novinare, a kojih ima na na HRT-u.( Dobro bi bilo za društvo da se dobro plaćeni urednici javne HRT ugledaju na urednike, novinare i kolumniste  malih portale , koji besplatno neumorno tragaju za istinom skidajući krinke političkim i inim korumpiranim moćnicima. )  Radio Sljeme ima odličnih novinarki, i novinara,i dobrih istraživačkih emisija, poput “S mjesta u eter”,ima odličnih glazbenih urednika i urednica koji puno svrhovitije i bolje od biskupa liječe duše svojih vjernih slušatelja, baš kao u drugi program hrvatskog radia, ima i za pohvalu TV emisija ,ali nažalost sposobnim ljudima se ne daje šansu, ili onako na kapaljku, da se zavara kritičare. Svepartijski kadrovi poput trbovićke ili ace su njihove “zvijezde” -otvori se zemljo. Nažalost činjenice nam govore da je Radman canzuirao a Kazo eutanazirao HRT, a podobni nesposobni Bruno Kovačević ubio sportski program HTV-a, a sve uz “blagoslov” partije na vlasti. Nažalost uz javnu HRT  i najveći “privatni” tiskani mediji (Jutarnji, Večernji Novi list, televizija N1…) su u raljama onih kojima bi trebali skidati krinke. Izvrnute vrijednosti truju sustav. Ali za takvo bolesno stanje Najveći krivac je narod koji ne diže glas …

Marko Frankopan III
Hrvatsko Društvo Domoljuba