Izložba Vinke Mortigjije Anušić: MAPIRANJE NUTRINE

U izložbenom prostoru MMC galerija Grada Umaga, Trg Marije i Line, Umag, otvara se u srijedu, 11. travnja u 20 sati izložba pod nazivom „Mapiranje nutrine“, zagrebačke slikarice i grafičarke suvremenog izričaja VINKE MORTIGJIJE ANUŠIĆ

Bit će izložen njezin najnoviji ciklus radova, kojeg će promovirati ovom prilikom, a u kojem na inspirativan način združuje jezik slikarskoga i crtačko-grafičkoga. Spajajući s jedne strane strogost, čistoću, jasnoću i disciplinu grafike, a s druge tankoćutnost, poetičnost, profinjenost i ekspresivnost slikarstva. Pritom introspektivno zadirući u svoju nutrinu te kroz boju, liniju i gestu otkrivajući svoje unutarnje doživljaje, svoja osjećanja, svoje misli i duhovna stanja.

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja će izložbu i otvoriti, a koja u tekstu predgovora kataloga između ostaloga kaže:

„Slike Vinke Mortigjije Anušić inspirirane su vizualnom medijskom transkripcijom njezinih grafika i kolaža u slikarstvo. Nastale su inventivnom slikarskom nadogradnjom na autoričinim grafičkim ikonografskim matricama te potom slobodnom autorskom prilagodbom – morfološkom, izričajnom i značenjskom, jednoga medija drugome. Premda oblici i znakovi koji se pojavljuju u njezinu slikarstvu velikim dijelom dolaze iz Vinkina grafičkog stvaralaštva, ona ih u slikarstvu kreativno pretvara u jedan novi likovni svijet, združujući ih na slikarski način sa spletovima linija i mrlja, s pikturalnom pastom i sa fizički opipljivim tvorevinama. Njezino slikarstvo tako, za razliku od grafika, karakterizira sloboda slikarskog kista – ali i minimalistički pristup. Isto tako, karakterizira ga akromatika i maksimalno reducirani kolorit: tu su siva, crna i bijela (uz tek pokoji sporadičan i sasvim minimalan akcent drugih boja – žutu, roza, zelenu…), koje uvijek međusobno stoje u naizgled suprotstavljenim, dihotomnim odnosima. Međutim, između njih je mnoštvo nijansi i sinergijskih zbivanja koja ih povezuju, stvarajući tako harmonične i samo naizgled proturječne doživljaje…(…)… U vizualno-haptičkom bogatstvu i sočnosti površine Vinkinih slika ne treba tražiti priču, nego valja pronalaziti otiske unutarnjih stanja. Ne iščitavati samo fizičku realnost slike, nego posegnuti za duhovnošću i višeslojnošću značenja. Ne doživljavati vizualni zapis samo kao jednostavnu dnevničku zabilješku, nego kao sadržajno memorijsko polje subjektivnih doživljaja, emotivnih zanosa i duhovnih raspoloženja; viđenja i percepcija; bivanja i postojanja. Kao polje na kojem je minimalističkim pristupom, ali istodobno složenim likovnim rječnikom…(…) kartografski ucrtana vizualizacija autoričinih osobnih sjećanja, promišljanja i osjećanja. Polje s tragovima njezinih energija i s pulsacijama bíla; s tokovima misli i s impulsima osjetila. Slike Vinke Mortigjije Anušić zato u konačnici postaju složeni vizualni ispisi njezinih introspekcija, „zasijecajući“ ispod epiderme i mapirajući njezinu nutrinu – i pritom na jedan specifičan, poetski način ocrtavajući njezin mentalni krajolik. Onaj njezina intimnog univerzuma. (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

Izložba Vinke Mortigjija Anušić moći će se razgledati u prostoru MMC galerije Grada Umaga do 10. svibnja 2018. Radno vrijeme galerije: utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja 10-13; četvrtak 16-19; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno. Ulaz je slobodan.