Papa Franjo: Prekinite tišinu! Nadvladajte strah!

Prekinite tišinu, nadvladajte strah! – potaknuo je papa Franjo vjernike za vrijeme sinoćnjeg vazmenog bdjenja u bazilici svetog Petra tijekom kojeg je krstio osmero odraslih katekumena

Sveti Augustin uskrsno bdjenje naziva „majkom svih bdjenja“ i ono predstavlja vrhunac vazmenog trodnevlja. U toj noći putem dirljivih riječi i snažnih simbola slavimo Isusovu smrt i uskrsnuće. U skladu s tim simbolizmom, ceremonija započinje izvan crkve, u tami i tišini.

To je tišina s kojom se svi mi možemo poistovjetiti – kazao je Papa u svojoj propovijedi. Kao što su Isusovi učenici stajali nijemi pred križem, nesposobni da govore u korist svog Učitelja, tako i mi stojimo nijemi suočeni sa situacijama kojima ne možemo upravljati, vjerujući da se ništa ne može učiniti kako bi se dokinule nepravde koje naša braća i sestre podnose.

Tama i tišina nas dezorijentiraju i paraliziraju – rekao je Sveti Otac – Bacaju nas u rutinu koja gnječi i koja nam oduzima sjećanje, koja ušutkava nadu i dovodi do razmišljanja „tako je oduvijek bilo“. No usred te nadmoćne tišine kamenje je ono koje „viče“ i proglašava „novi put za sve“. Samo stvorenje prvi je odjek trijumfa života nad svime što je pokušalo ušutkati i ugušiti radost Evanđelja.

Ne bojte se… tȁ uskrsnu! Sveti Otac smatra da bi te riječi trebala utjecati na naša najdublja uvjerenja i naše sigurnosti. Trebale bi nas izazvati i potaknuti da se pouzdajemo i vjerujemo kako se Bog „događa“ u svakoj situaciji i u svakoj osobi. Uskrsnuo je od mrtvih i sad čeka na nas kako bismo sudjelovali u njegovu spasiteljskom djelu – rekao je Papa dodajući da poruka „Krist uskrsnu“ podržava našu nadu pretvarajući je u konkretne geste djelatne ljubavi.

Za papu Franju ključ uskrsnog slavlja jest prepoznati na koji način Bog stalno ulazi u naše osobne povijesti izazivajući naše običaje i naša pravila, one ustaljene načine razmišljanja i djelovanja koji nas u konačnici paraliziraju. Bog poziva tebe i mene da prekinemo svoje rutine i obnovimo živote – istaknuo je Papa te zaključio pitanjem: Želimo li sudjelovati u tom navještaju života ili ćemo suočeni s događajima i dalje stajati nijemi? hr.radiovatican