Bedřich Smetana – Patrice Bart
Elizabeta Austrijska – Sissi
BALET U DVA ČINA

Elizabeta je bila kći vojvode Maksimilijana Josipa Bavarskog i princeze Ludovike Bavarske, koja se sa sedamnaest godina udala za cara Franju Josipa I. Bila je poznata po svojoj ljepoti i eleganciji, pisala je poeziju, proučavala grčki jezik i neprestano putovala, a diljem Europe bila je poznata zbog svojega nekonvencionalnog ponašanja. Smrtno je ranjena od ruke talijanskog atentatora u Genevi 1898. godine. Njezin turbulentan život pratimo od trenutka kada upoznaje mladog cara Franju Josipa i dolazi na bečki dvor. Taj život, određen strogom dvorskom etiketom, kosio se s njezinim karakterom i nikada nije pristala na stroga dvorska pravila. Raskoš i bogatsvo nisu je učinili sretnom, cijeloga je života čeznula za mirom i slobodom, što nikada nije mogla imati. O svojem osjećanju života zapisala je u dnevniku: Lutam sama ovim svijetom / Užitak i život odavno izbjegavam / Nemam s kime podijeliti sebe / Srodnu dušu nikad nisam otkrila.

Poznata njemačka dramaturginja Christiane Theobald vodi nas kroz životnu priču jedne od najintrigantnijih i najljepših vladarica svijeta, koju će majstor baletne scene Patrice Bart ispričati svojim specifičnim koreografskim i redateljskim rukopisom, okupljajući veliki baletni ansambl u ovaj umjetnički projekt. Za glazbeni je aranžman zadužen skladatelj i dirigent svjetskog glasa Ermanno Florio, koji glazbeni zaplet kreira na odabranu novoromantičarsku glazbu češkoga skladatelja Bedřicha Smetane.

PATRICE BART iznimno je cijenjen i poznat francuski baletni umjetnik, koreograf i pedagog te dugogodišnji član baletne uprave nacionalne pariške Opere, u kojoj je proveo cijelu svoju blistavu umjetničku karijeru. Od 1993. bavi se koreografijom i režijom u najvećim europskim kazalištima. U zagrebačkom je Baletu s velikim uspjehom postavio balet Romeo i Julija Prokofjeva.

ERMANNO FLORIO, skladatelj, dirigent i violinist svjetskoga glasa, rođen je u Italiji, a u ranoj se dobi preselio u Kanadu, gdje je diplomirao violinu. Ubrzo poslije diplome posvetio se dirigiranju i skladanju te je ravnao svim velikim kanadskim orkestrima, a često nastupa diljem SAD-a i Europe.

BALET U DVA ČINA

Kreacija, koreografija, režija Patrice Bart
Glazba Bedřich Smetana
Glazbeni aranžman Ermanno Florio
Libreto, dramaturgija Christiane Theobald
Dirigent Ermanno Florio / Dian Tchobanov
Scenografija, kostimografija Luisa Spinatelli
Oblikovatelj svjetla Deni Šesnić
Suradnica koreografa Raffaella Renzi
Suradnica scenografkinje i kostimografkinje Moniafelicia Torchia
Baletni majstori Mihaela Devald Roksandić, Milka Hribar Bartolović, Ervina Sulejmanova
Interpretacija tekstova Olga Pakalović
Učitelj mačevanja Sanjin Kovačić
Asistent scenografkinje i kostimografkinje Denis Rubinić
Asistentica kostimografkinje Mia Rejc Prajninger
Izrada oglavlja Martina Gajšak
Asistentica kostimografkinje (volonterka) Ana Mikulić
Asistentica učitelja mačevanja Ana Popovčić

hnk