Skip to content

Boravak Predsjednice u Karlovačkoj županiji

Susretom s gospodarstvenicima Karlovačke županije, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je drugi dan boravka u Karlovačkoj županiji

Razgovarajući s obrtnicima i gospodarstvenicima Karlovačke županije predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako se gospodarstvo, jedinice lokalne samouprave i tijela javne uprave moraju bolje povezati. “Trebamo se riješiti patrijarhalnog odnosa države prema obrazovanju, prema gospodarstvu ili prema lokalnoj samoupravi i napraviti sustav suradnje”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Izrazila je uvjerenje kako bi na taj način na tržištu rada bila bolja situacija, bolji financijski učinci i životni standard.

Objašnjavajući potrebu za više suradnje u društvu, predsjednica Grabar-Kitarović se poslužila metaforom silosa. Govoreći o potrebi sveobuhvatne obrazovne reforme založila se za “projektni pristup načinu rada” odnosno da se u školstvu, već od vrtićke dobi, djeca nauče povezivati i rješavati stvari, a ne da, kako je kazala, funkcioniramo kao međusobno nepovezani silosi.

“To se odnosi i na poteškoće u funkcioniranju gospodarstva i jedinica lokalne samouprave s tijelima javne uprave”, kazala je te ocijenila kako je međusobna umreženost u društvu, izuzetno važna za poslovanje i privlačenje investicija.

Predsjednica Grabar-Kitarović pohvalila je gospodarstvenike Karlovačke županije koji ostvaruju suficit izvoza nad uvozom.

Predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman ustvrdio je kako dio zasluge u tome imaju i službena putovanja Predsjednice na koja idu gospodarstvenici, a među kojima su i predstavnici karlovačkog gospodarstva, te da se pokazalo da im takva gospodarska diplomacija otvara brojna vrata, makar ponekad i nakon par godina.

Nakon susreta s gospodarstvenicima Karlovačke županije Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske posjetila je Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu.

Nadalje, Predsjednica je obišla Dan otvorenih vrata koji se, u sklopu programa Policijske akademije i Policijske škole „Josip Jović“ te uz pomoć i podršku Policijske uprave karlovačke održava u sportskoj dvorani Ekonomsko-turističke škole u Karlovcu, s ciljem informiranja mladih o uvjetima za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac.

U nastavku boravka u Karlovačkoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović u Gradu Slunju susrela se s predstavnicima gradske vlasti i građanima, nakon kojeg će posjetiti općine Rakovicu i Vojnić. U Rakovici će se, osim s predstavnicima općine, susresti s turističkim djelatnicima Karlovačke županije, a u Vojniću s Hrvatima doseljenima iz Bosne i Hercegovine. predsjednica.hr