Skip to content

Englezi se spremaju promijeniti pravila nogometa

Puno puta voli se reći da su Englezi izmislili nogomet. Sada je, čini se, došao red i da ga Englezi revolucioniraju. I dok su sponzori postali važniji od navijača, a na Europskim i Svjetskim prvenstvima te Ligi prvaka se obrću milijarde eura, još uvijek je ostalo neriješeno pitanje sudačkih pogrešaka. One su ublažene korištenjem videotehnologije, no mišljenja oko iste su podijeljena.

Jedan dio javnosti zgraža se jer smatra da bi s uvođenjem VAR-a nogomet izgubio svoju draž, dok drugi smatra da bi to nogometu donijelo prijeko potrebnu svježinu. A Englezi su se dosjetili kako bi mogli pomoći sucima u pogledu da se svako negodovanje igrača na sudačke odluke kažnjava s deset minuta neigranja.

Dakle, ukoliko igrač nešto dobaci sucu i ako sudac procijeni da to nije za izravni crveni karton, moći će ga poslati na desetominutnu pauzu, nakon koje bi se igrač mogao vratiti u igru. Iako bi takav način uvelike podsjećao na hokej ili rukomet, Englezi smatraju da bi donio zanimljivost i postepeno će ga uvoditi u sve lige pod vodstvom FA Saveza.

“Prema podacima koje imamo igrači se sa sucima svađaju čak 38 posto manje nego prije! Stoga smatramo da bi ovo pravilo bilo jako korisno jer nitko ne želi izaći iz igre i ostaviti svoju momčad na cjedilu. Upravo zato će svi igrači morati paziti na svoje ponašanje i jezik“, izjavio je Mike Riley, šef sudačke organizacije, koji je u mlađim uzrastima engleskih liga već proveo ovo pravilo.  hrvatskareprezentacija.hr