Papa sveučilištarcima: Služite svijetu pomoću svojih talenata!

AP foto/Andrew Medichini

Služite svijetu pomoću svojih talenata – potaknuo je papa Franjo u poruci sudionicima UNIV Foruma koji organizira Opus Dei. Ove godine se obilježava 50. godišnjica tog sveučilišnog susreta, a tim će se povodom u Rimu u Velikom tjednu okupiti više od 2500 studenata iz cijeloga svijeta kako bi razmišljali o temi „Ponovno promišljanje budućnosti“

Dolazite još jednom u Vječni grad, potaknuti ljubavlju prema Bogu, Crkvi i Papi – napisao je Sveti Otac i nastavio – Imate divnu priliku približiti se Kristu za vrijeme Velikoga tjedna te ojačati svoju vjeru i odgovornost, zajedno s drugim mladima različitih kultura i iskustava, ali potaknuti istom željom za srećom, ispunjenjem i velikodušnim sebedarjem.

Podsjećajući da se taj međunarodni susret održava upravo u godini u kojoj se obilježava Biskupska sinoda na temu „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, papa Franjo je potaknuo sudionike da se pripreme kako bi sudjelovali na tom crkvenom događaju. Iz tog će razloga dobro biti ako usmjerite svoj pogled prema Ivanu, mladom učeniku kojeg je Isus ljubio, kojem je Isus povjerio Mariju kao našu Majku – napisao je Sveti Otac i napomenuo – On će vas naučiti prepoznati Isusa koji prolazi vašim životima i slijediti ga s poticajom i radošću koja ispunja srca i život sviju koji susreću Isusa (Evangelii gaudium, 1).

Gospodin poziva sve nas da ga radosno slijedimo i da bezuvjetno ljubimo Boga i bližnje – napomenuo je Papa – Vama će od velike pomoći biti savjet svetog Josemaríje: „Da tražiš Krista! Da nađeš Krista! Da ljubiš Krista!“ (Put 382). Svakodnevno jačajte svoje prijateljstvo s Isusom, pitajući se često: „Što bi Isus učinio na mom mjestu? Što mogu učiniti kako bi sve više bio poput Njega i kako bi ga donosio drugima?“ Tražite ga u molitvi, u sakramentima, u svim okolnostima vašega života i također u osobama oko vas: u prijateljima, članovima obitelji, kolegama na studiju i u najpotrebitijima i zaboravljenima od svijeta, u kojima se na poseban način odražava Kristovo lice.

Papa Franjo je također pozvao mlade da iziđu iz samih sebe nadvladavajući udobnost i sebičnost kako bi krenuli na put na kojem će susretati potrebite i služiti im pomoću svojih talenata. To je najbolji način da nasljedujemo Krista i da uvijek u svojim srcima očuvamo plamen ljubavi prema Njemu. Molim za vas, za vaše nade i nastojanja kako biste u svakom trenutku osjećali ljubav Gospodinovu koji nas poziva na život sebedarja i služenja – stoji na kraju Papine poruke. radiovatican