Skip to content

U Jasenovcu izmjeren najviši vodostaj Save u povijesti

Na području oko Jasenovca Sava je dosegnula najviši vodostaj u povijesti – u 14 sati iznosio je 920 cm. Dosadašnji rekord, iz 1970. godine iznosio je 907 cm. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Borbu s nabujalom Savom, koja prihvaća i velike količine vode iz nabujale Une otežava i snijeg. Vrhunac vodenog vala očekuje se sredinom tjedna. Procjenjuje se da bi rijeka Sava na ovome području mogla rasti još 20-30 cm.

Eugen Husak javio se iz sela Uštice – sela između Une i Save gdje se ulegnula državna cesta DC 24 između Jasenovca i Hrvatske Dubice. Pukotine na cesti su prepune vode i prijetila je opasnost da će Una potkopati prometnicu i probiti nasip. Na nasipu su bile angažirane jake snage uključujući i ronioce koji su pregledali nasip. Rješenje je nađeno stavljanjem nepropusne membrane, čime je stvoren ‘sigurnosni čep’. Sve su snage potom prebačene kilometar uzvodno gdje se na jednom mjestu Una probila i prijeti kući. Tamo se također stavlja nepropusna membrana.

Na jasenovačkom području i pripadnici Hrvatske vojske

Mještanima, djelatnicima vodoprivrednih tvrtki, pripadnicima HGSS-a iz Novske, vatrogascima i drugima i dalje pomaže oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, koji su angažirali i nužnu mehanizaciju, čamce te amfibiju. Iz MORH-a navode da je trenutačno na području Jasenovca, u mjestu Uštica, angažirano 111 pripadnika Hrvatske vojske. Pomažu stanovništvu u obrani od poplava.

Stari nasipi natopljeni vodom, mještani u strahu

HGSS je porukom na Twitteru potvrdio da je stanovništvo Mlake proteklih dana potpuno odsječeno zbog poplave. Navodi i da HGSS od ranog jutra čamcima prevozi materijal i djelatnike, kako bi se sanirao i podignuo nasip, te namirnice izoliranim mještanima. hrt