Skip to content

Zbirka putopisa Hercegovačkim krajolicima – od Rame do Huma

Iz tiska izašla zbirka putopisa Mateja Škarice „Hercegovačkim krajolicima – od Rame do Huma“

Nakon nekoliko godina prikupljanja odabranih tekstova, zahtjevnih tehničkih priprema i različitih odgađanja uzrokovanim nepovoljnim uvjetima za predan samostalni publicistički rad, iz tiska je konačno izašla zbirka putopisa Mateja Škarice pod slikovitim ali i izazovnim naslovom: ”Hercegovačkim krajolicima – od Rame do Huma”.

Rad na ovoj knjizi bio je gotovo na granici s mukotrpnim te se često zbog nemalog broja tehničkih ili financijskih problema morao odgađati no na sreću, kako kaže autor – knjiga nije trpjela već su tekstovi sada možebitno i puno zreliji. Kao takvi, čitatelju bi trebali pričinjavati jedan ugodan, poučan te privlačan književni opus koji ne opterećuje već nas poziva na ponovno putovanje – bilo zemaljsko bilo ono unutarnje.

”Vrijedi napomenuti kako su putopisi skupljeni u ovoj zbirci nastajali u razdoblju dužem od sedam godina, a svaku putopisnu postaju gotovo u stopu prati i ozbiljan slikarski rad, odnosno jedna skladna galerija pejzaža rađenih tehnikom ulja na platnu. Tim više je ova knjiga zahtjevnija jer je svojevrsni književni oblik izrastao iz serijala izložbi slika pod istoimenim nazivom (održanih od 2009. do 2017. godine u Zagrebu, Mostaru, Požegi, Zadru). Taj idejno istoimeni ali izražajno potpuno drukčiji oblik upotpunjen je s estetskim doživljajem odabranog podneblja te knjiga u konačnici teži visokim kriterijima kroz istančan umjetnički izraz ili pak prijenos istoga prema čitatelju. Dakle čitatelj nije ”ostavljen sam” s običnim suhoparnim opisnim tekstom ili da se probija kroz okoliš u nekom ogoljenom realistično-naturalističkom, idealističkom ili rukopisnom simbolizmu s pripadnim tonalitetima podneblja, nego naprotiv, poziva ga se ovom prigodom i na lijepu izložbu. Zato su ovdje prisutne i umjetničke slike, kao neka vrsta simbioze i dobrih pratitelja tog ukupnog spisateljskog doživljaja, a što daje upotpunjen dojam”, navodi autor knjige.

Škarica se tako općenito i detaljno probija kroz zemljopisna područja: Rame, Neretvanskog kraja, kamenite Zapadne i planinsko-vjetrovite Sjeverne Hercegovine ali se dotiče primjerice i lokaliteta pomalo zanemarenog Vrbaskog kraja, mjesta kao što su Uskoplje, Bugojno, povijesno Jajce. Ujedno nam otkriva jedan sasvim drukčiji kut gledanja – kako prirodnog, izvanjskog tako i onog unutarnjeg duhovnog iskustva u osvrtnom razdoblju od proteklog nesretnog rata koji je razorio puno toga, pa sve na ovamo – kada se BiH, manje ili više uspješno, pokušavala obnoviti u europskim okvirima kao zemlja različitih naroda.

See also  Predstavljena monografija ZEMUNIK U PROSTORU I VREMENU

”Ovo je moja treća ali možda i najzahtjevnija knjiga. Rad na njoj poprilično me namučio, premda se na prvi pogled čini kako je riječ o laganoj ili neobveznoj tematici bilježenja stvari i pojava na putovanjima po našim krajevima. Zaokružen je jedan poveći ciklus koji je započeo s izložbama slika hercegovačkih pejzaža prije skoro deset godina u Zagrebu i rodnom Mostaru kojemu sam se vraćao. U knjizi je trebalo spretno spojiti književni i likovni osjećaj ali s mnogo činjeničnih, a ne imaginarnih podataka. Istovremeno, mnogi naši ljudi danas putuju po Europi i svijetu kako bi pronašli inspiraciju, a da s druge strane nikad ne upoznaju svoj uži i širi zavičaj, njegova bogatstva i posebnosti. To je jedna koliko svakodnevna toliko i neobična pojava”, ističe Škarica.

Recenzenti knjige su mostarski književnici dr. sc. Antun Lučić i mr. sc. Josip Milić. Obojica navode kako ova knjiga, osim što je prepuna informacija o herceg-bosanskim krajevima, ima osobitu vrijednost kroz iskreno svjedočenje o ovdašnjim prilikama, ljudima, tradiciji, kulturi, zemljopisnim odrednicama kao i običajima podneblja. Ta kultura danas je ugrožena i prijeti joj kopnjenje pred novim (ne)prilikama 21. stoljeća.

Osvrćući se iscrpno na ovo djelo Antun Lučić ističe kako – sa Škaricinim kolekcioniranim motivima iz šireg zavičaja i redcima provučenim kroz više stilskih usmjerenja, jedinstvenom čarolijom „po škarićevski“, mnoga će mjesta, unekoliko znana ili egzotična po Herceg-Bosni, biti primaknuta i poznatija, i malim podastrtim predodžbama bliža srcu i umu, isponova obojena po sve bljeđim podlogama svijeta. Sve što se moglo staviti u odmak povijesti i dojma Škarica rado uvraća, nudi primaknuće, a nerijetko prošlosnomu daje osobno, oživljavajuće lice. Otuda smo s njegovim putopisima kao u predsoblju životnih mijena koje prošlost pobilježi ili ostavi u predaju ustima koja će nadalje zboriti istinu, ili će obiseriti javom snovita prenuća nad onim što nas se životno itekako tiče.

Da jezična i estetska vrijednost ove putopisne zbirke bude veća, sve je upotpunjeno slikarskim radovima, točnije njih 29, kao u svojevrsnoj simbolici Škaricinog datuma rođenja u rodnom Mostaru koji je uz Zagreb često mjesto polazišta na put – prema sjeveru ili jugu kamo ga ujedno prate i drage rijeke: Neretva, Rama ili Vrbas, skupa s manjim pritokama. Knjiga nas tako poziva na izvanjsko ali i ono unutrašnje putovanje (eng. inner journey) – putovanje koje ne mora često biti skupo ili daleko u inozemstvo već za čovjeka postoji jedan dublji unutrašnji svijet koji se u birano doba godine (poput ljeta ili jeseni) sa svim svojim bojama u nekoj novo-dimenzijskoj paleti može prostrijeti pred njim…

See also  U Galeriji Kontrast otvoren je ''Zagrebački ljetni likovni salon 2019 - priče, bajke i basne''