Skip to content

Novi veliki iskorak Zagrebačke filharmonije na međunarodnu scenu

Ove srijede 7.3. u svečanoj dvorani Palače Dverce na Gornjem gradu u Zagrebu, predstavljeno je najnovije, reprezentativno CD-izdanje koje je orkestar Zagrebačke filharmonije pod umjetničkim vodstvom maestra Dmitrija Kitajenka ostvario za prestižnu njemačku diskografsku kuću Oehms Classics

07.03.2018.,Zagreb Predstavljanje nosaca zvuka Zagrebacke filharmonije i maestra Dmytria Kitayenka.Milan Bnadic,Dmitiri Kitayenko,Mirko Boch.Photo: Igor Soban/PIXSELL

CD-album, koji donosi više raritetnih ostvarenja iz opusa slavnoga ruskoga skladatelja Igora Stravinskog, prva je suradnja Zagrebačke filharmonije i Oehms Classics, kojom se Zagrebačka filharmonija pridružila izabranom društvu međunarodno priznatih dirigenata, solista, ansambala i orkestara koji snimaju za ovu diskografsku etiketu.

U povodu novoobjavljenoga albuma, okupljenima u Dvercu obratili su se maestro Dmitrij Kitajenko, jedan od “posljednjih velikih dirigenata našega doba”, potom ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Mirko Boch, a podršku ovom važnom događaju za Zagrebačku filharmoniju, ali i zagrebačku glazbenu scenu općenito dao je i gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije ne krije zadovoljstvo realiziranim izdanjem, koje smatra jednim od važnih koraka, ostvarenih posljednjih nekoliko godina, u međunarodnoj promociji orkestra Zagrebačke filharmonije. “Konkurencija na međunarodnom tržištu orkestara možda je jača nego ikad”, ističe Boch, “pa je ova snimka za takvu prestižnu diskografsku kuću tim veći uspjeh i postignuće”.

Maestro Kitajenko s diskografskom kućom Oehms Classics surađuje već niz godina, a s uglednim Gürzenich-orkestrom iz Kölna objavio je niz nosača zvuka s kompletnim opusima Šostakoviča, Prokofjeva, Čajkovskog i Rahmanjinova. Prvim zajedničkim diskografskim izdanjem za Oehms Classics, suradnja između uglednoga Maestra i orkestra Zagrebačke filharmonije u kojemu već niz godina obnaša ulogu umjetničkog savjetnika, dobiva još jedno uspješno poglavlje.

CD sada kreće u međunarodnu distribuciju promotivnim kanalima Oehms Classics, ali i Naxos Records, tako da će uskoro biti dostupan na policama brojnih CD shopova diljem svijeta, u međunarodnom radijskom eteru, kao i u internetskoj prodaji na globalnoj razini.

A prve pozitivne reakcije međunarodne kritike počele su već stizati te ugledni luxembourški Pizzicato tako zaključuje: “Apsolutno divne izvedbe”!

Upravo zato ovo diskografsko izdanje nije “samo još jedan CD”, poručuje naposljetku Boch, nego je – zajedno s nizom značajnih recentnih internacionalnih nastupa od newyorškoga Carnegie Halla do bečkoga Musikvereina – veliki i važan iskorak Zagrebačke filharmonije na međunarodnu scenu.

Suradnja između Zagrebačke filharmonije i Oehms Classics tu međutim ne staje, jer već ovoga četvrtka maestro Kitajenko i naš orkestar za istoga izdavača započinju snimanje novoga CD-a. Novi CD donijet će dva ruska orkestralna remekdjela: Serenadu za gudače, op. 48 Petra Iljiča Čajkovskog i Godišnja doba Aleksandra Glazunova!

See also  Zagrebačka filharmonija nastupa u prestižnom Carnegie Hallu
07.03.2018.,Zagreb Predstavljanje nosaca zvuka Zagrebacke filharmonije i maestra Dmytria Kitayenka.Photo: Igor Soban/PIXSELL

Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije

Konkurencija na međunarodnom tržištu orkestara danas, jača je možda više nego ikad. Stoga je ovo reprezentativno diskografsko izdanje, prvo koje ostvarujemo u suradnji s prestižnom njemačkom diskografskom kućom Oehms Classics, tim veće i važnije za promociju i prisutnost Zagrebačke filharmonije u međunarodnom kontekstu. Kroz nekoliko proteklih godina, paralelno s našim redovitim koncertnim aktivnostima u Zagrebu i Hrvatskoj, posebnu pozornost posvećivali smo upravo promociji i prepoznavanju orkestra Zagrebačke filharmonije na međunarodnoj sceni. Naše turneje i inozemni nastupi značajno su pridonijeli međunarodnom imidžu orkestra, a višegodišnja suradnja s maestrom Kitajenkom, uz veliku podršku gradonačelnika Milana Bandića ispred Grada Zagreba kojemu i u ovoj prigodi zahvaljujem, pridonijela je ne samo kvaliteti našega orkestra, nego i njegovom etabliranju u svijetu. U tom pogledu, ovo reprezentativno CD-izdanje, ta “mala žuta pločica” kako joj u šali tepamo, realizirana u suradnji s našim maestrom Kitajenkom, doista je “naša ulaznica” za svijet. Ovim CD-om Zagrebačka filharmonija ulazi u elitno društvo umjetnika i ansambala koji snimaju za ovu diskografsku kuću. Ovaj CD kroz njihovu distribuciju i distribuciju klasičnoglazbenog giganta Naxos Records završit će na policama dućana diljem svijeta, u međunarodnom radijskom eteru i u globalnoj internetskoj ponudi. A novo, drugo CD-izdanje koje s našim njemačkim partnerima već sada počinjemo realizirati, samo će nam dodatno pomoći u našim naporima da ime Zagreba i Zagrebačke filharmonije pronesemo diljem svijeta, gdjegod ima ljubitelja dobre glazbe.

Maestro Dmitrij Kitajenko, umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije

Sretan sam što mogu izraziti veliko zadovoljstvo prvim CD-om realiziranim za diskografsku kuću Oehms Classics iz Münchena. S ovom diskografskom etiketom i njezinim pokretačem i umjetničkim ravnateljem Dieterom Oehmsom veže me višegodišnja suradnja i niz uspješnih, nagrađivanih snimki. Moja uspješna suradnja na mjestu umjetničkog savjetnika Zagrebačke filharmonija, logično se nastavila i prvim diskografskim izdanjem za diskografsku kuću za koju sam već toliko često snimao. O rezultatima koje smo zabilježili prosuđivat će međunarodna publika i kritika čije reakcije već bilježimo, a raritetni izbor iz opusa velikoga ruskog skladatelja Igora Stravinskog vjerujem da će samo pridonijeti atraktivnosti ovoga CD-a. Osobno mogu samo još jednom istaknuti posebnu senzibilnost i ton zbog kojih se uvijek rado vraćam orkestru Zagrebačke filharmonije, i koji je i u ovoj prigodi došao do izražaja. Također, i ovom prigodom želim srdačno zahvaliti gradonačelniku Milanu Bandiću na podršci koju nam je kroz sve ove godine pružio. Ocjene ćemo, dakako, prepustiti publici i stručnjacima, a naposljetku mogu još samo prenijeti zadovoljstvo urednika u Oehms Classics, iznijeti osobno zadovoljstvo izdanjem koje je ugledalo svjetlo dana, te izraziti veliko veselje što već ovoga četvrtka krećemo u snimanje novoga CD-a na kojemu će se naći djela Petra Iljiča Čajkovskog i Aleksandra Glazunova.

See also  Natali Dizdar - zavodljivo i iskreno o kraju ljeta i kraju ljubavi

PROGRAM CD-a

Igor Stravinski:
Simfonija u Es-duru, op. 1 / Suite br. 1 i 2 za komorni orkestar

CD je rezultat posebnog umjetničkog afiniteta maestra Dmitrija Kitajenka prema ruskome simfonijskom repertoaru. Ne čudi stoga da je za prvu diskografsku suradnju sa Zagrebačkom filharmonijom za etiketu Oehms Classics odabrao upravo opus Igora Stravinskog.

CD uključuje prvo skladateljevo ostvarenje, ranu Simfoniju u Es-duru, kao i rijetko izvođene Suite br. 1 i 2 ostvarene 1914.-20. godine, tijekom Stravinskijeva boravka u egzilu u Švicarskoj.

Izdanje je trenutačno Album mjeseca na naslovnici internetske stranice diskografske kuće Oehms Classics, na poveznici: www.oehmsclassics.de

Preko Oehms Classics CD ulazi i u golemi katalog klasičnoglazbenog diskografskog giganta Naxos Records, na poveznici: www.naxos.com

Više o međunarodnoj karijeri maestra Dmitrija Kitajenka pronađite na: www.kitajenko.com

RECENTNA GOSTOVANJA ZAGREBAČKE FILHARMONIJE U INOZEMSTVU

1. NEW YORK, SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE – Koncertna dvorana Carnegie Hall, 1. – 10. veljače 2016.
Nastup na najprestižnijoj američkoj glazbenoj adresi pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića. U skladu s misijom njegovanja hrvatske glazbene baštine i tradicije da na svim međunarodnim gostovanjima barem jedno djelo na repertoaru bude djelo hrvatskog skladatelja, američkoj je publici predstavljena Idila Blagoja Berse.

2. TURNEJA PO KINI – 26.12.2016. – 8.1.2017.
Osam gradova, osam koncerata s velikim finalom u “biseru Orijenta”, Šangaju (Chongqing, Šangaj, Nanchang, Kunming, Liuzhou, Guilin, Wuzhou)

3. ARGENTINA – 22.-27. lipnja 2017.
Zagrebačka filharmonija od 22. do 27. lipnja 2017. bila je na prvoj turneji po Argentini te održala tri koncerta u tri argentinska grada (Buenos Aires, Tucuman, Rosario). Ovo je bilo prvo gostovanje Zagrebačke filharmonije u Argentini kojim je ujedno obilježeno 25 godina uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Argentine. Turneja je započela u glavnom gradu Argentine, Buenos Airesu, koncertom u Kulturnom centru Usina del Arte, nastavljena u kazalištu San Martin u Tucumanu, a posljednji koncert održan je u kazalištu El Círculo u Rosariu.

4. LISABON, PORTUGAL – 11. srpnja 2017.
Zagrebačka filharmonija, u sklopu Festivala ao Largo pod ravnanjem maestra Avija Ostrowskyog, održala je koncert na otvorenom pod zvjezdanim lisabonskim nebom. Ovim gostovanjem obilježena je i 40. obljetnica prijateljstva između dvaju gradova, Zagreba i Lisabona. Gradonačelnik, gospodin Milan Bandić također je prisustvovao koncertu.

See also  Stefan Milenkovich i Zagrebačka filharmonija

5. BEČ – Musikverein – 16. listopada 2017.
Dirigent: David Danzmayr

6. KLAGENFURT – Konzertahaus – 17. listopada 2017.
Dirigent: Pavle Dešpalj

7. SALZBURG – Grosses Festspielhaus – 1. siječnja 2018.
Novogodišnji koncert – treći novogodišnji koncert Zagrebačke filharmonije u Salzburgu