Skip to content

Nada Zec Ivanović: Pod kapom lude – Slijepac vodi slijepca / Hommage Pieteru Bruegelu Starijem

Otvorenje izložbe “Pod kapom lude – Slijepac vodi slijepca / Hommage Pieteru Bruegelu Starijem” akad. slikarice Nade Zec Ivanović je u utorak, 13. ožujka 2017. u 19 sati u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu

U katalogu izložbe “Pod kapom lude” likovni kritičar Milan Bešlić je pojasnio da se već u ranijim slikarskim ciklusima Nade Zec Ivanović iščitavaju “groteskni i ludički elementi koji su markirali osnovna obilježja njezina likovnog izraza.” Bešlić iščitava da umjetnica “u čvrsto građenoj kompoziciji koncepcijski problematizira složenu tematiku bez sarkazma i cinizma s rafiniranom ironijom i komikom prožetom klaunovskom tragikom” te da “upravo ta tragikomična komponenta dvorske lude prožima prostor slike tragikom i apsurdom otkrivajući ljudsku bešćutnost i izopačenost kao bitne odrednice ljudskih izbora.”

Nada Zec Ivanović rođena je u Dubrovniku 1965. godine. Slikarstvo je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Uz slikanje je tijekom cijelog studija izučavala i grafiku koja joj je postala jednako važno područjem interesa i rada. S grafičkim radovima sudjelovala je na međunarodnim grafičkim žiriranim izložbama u Cadaquesu, Barceloni, Wingfieldi, Sofiji, Bagesu. Prije ciklusa „Pod kapom lude“, realizirala je još pet slikarskih ciklusa: „Ishodišta“, „Letači“, „Friendship“, „Krajolici“ i „65 pogleda na Grad“ te veliki broj slika zasebne tematike, akvarela, crteža. Izlagala je na preko osamdeset izložbi u zemlji i inozemstvu (Palm Beach, Bonn, Mostar, Graz, Kotor, Cetinje, Salzburg) od kojih je priredila četrnaest samostalnih. Okušala se i u drugim vidovima likovnosti, dizajnu plakata i kazališnoj kostimografiji, a dvadeset godina se bavila i pedagoškim radom. O njenom je radu 2013. godine snimljen dvadesetominutni dokumentarni film u produkciji Dubrovačke televizije, a o njenom su slikarstvu pisali povjesničari umjetnosti i likovni kritičari Milan Bešlić, Feđa Gavrilović, dr. sc. Antun Karaman, Nikša Spremić (Mphil. Oxon.), Igor Brešan i drugi. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

See also  Bojan Šumonja: PREVARA