U Lici vojska čisti snijeg, kod Karlovca dižu ‘box barijere’

Akademija Art

Pripadnici Oružanih snaga RH u subotu su od jutarnjih sati pomagali otklanjati posljedice snježnog nevremena na nekoliko lokacija u Lici i u Gorskom Kotaru, a najviše posla bilo je u Delnicama

Na čišćenju snijega na nerazvrstanim prometnicama između Jošana i Udbine od jutra je bilo angažirano šest pripadnika s dva radna stroja te u Gračacu osam pripadnika s tri radna stroja.

Osim toga, šest pripadnika s tri stroja bilo je angažirano i u Donjem Lapcu, dok je i danas najveći broj pripadnika OS RH, njih 45 s dva radna stroja i dva samoistovarivača, bilo na području Delnicama gdje su bili angažirani na čišćenju i odvozu snijega s hangara i oko tvrtke “Palfinger”. Nakon toga je šest pripadnika OS RH s dva samoistovarivača i jednim utovarivačem u Delnicama nastavilo s čišćenjem i odvozom snijega iz grada, izvijestili su iz MORH-a.

Pripadnici Oružanih snaga RH s radnim strojevima i vozilima angažirani su od četvrtka, 22. veljače na otklanjanju posljedica snježnog nevremena gdje je prema procjenama nadležnih civilnih institucija to najpotrebnije i sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića.

Box barijere postavljene kod Karlovca
Hrvatske vode počele su sa zaštitnim mjerama obrane od poplava na području Karlovca, zbog mogućeg naglog topljenja snijega i izlijevanja Kupe i Korane. Na početku radova bio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je rekao da će to biti privremeno rješenje, a da je projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten u strateške projekte Vlade.

U naseljima Logorište i Mala Švarča postavljene su tzv. box barijere. Riječ je o montažnim elementima koji se pune pijeskom, šljunkom ili zemljom, dimenzija 1m x 1m x 1m. Slažu se poput lego kockica, a visina može biti i do dva, tri metra. Na području Karlovca planira se postaviti 5-6 km barijera. Stožeri za zaštitu i spašavanje Karlovca i Ogulina prate stanje. Svi vodostaji u Hrvatskoj su niski i trenutačno u domeni malih voda, ističu u Hrvatskim vodama.

Slične prepreke postavljat će se i u Ogulinu za obranu od izlijevanja Gornje Dobre na ulice Ogulina. Takvo je rješenje direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nazvao ‘neprobojnim sustavom obrane’, javlja HRT. Hina

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Zbog lančanog sudara još zatvorena cesta od Rupe do Pasjaka

Promet cestom od čvora Rupa do graničnog prijelaza prema Sloveniji kod Pasjaka još je zatvoren zbog lančanog sudara koji se dogodio u subotu ujutro, u kojem je sudjelovalo sedam vozila, ali na […]