Skip to content

Ekološka lavanda na obroncima Moslovačke gore

OPG Zlatko Čanđar na obroncima Moslovačke gore u mjestu Šumećani ekološki uzgaja lavandu Budrovku. U ovom malom obiteljskom biznisu uz oca Zlatka, poseban interes pokazuje i kći koja se zbog toga odlučila školovati za aromaterapeuta

Sa sadnjom lavande krenuli su 2010. godine na površini koja je bila pogodna za to, nedaleko od njihove kuće. Tada je posađeno 2000 sadnica i prvi prinos eteričnog ulja i hidrolata ostvaren je dvije godine kasnije.

˝Za sada je pod ekološkom proizvodnjom 0,3 hektara. Riječ je o lavandinu, Lavanda Budrovka, kojeg najčašće srećemo u Hrvatskoj i koji je naš autohotni hibrid Lavande angustifolie (prava lavanda) i Lavande latiofolie (širokolisna lavanda) , koji dolazi s otoka Hvara, pa se naziva i Hvarska lavanda ili Hvarski lavandin. Sama Lavanda Budrovka je otporna i pogodna za uzgoj i u kontinentalnim područjima s obzirom da podnosi temperature i do -20 Celzijevih stupnjeva˝, objašnjava Zlatko Čanđar, vlasnik OPG-a.
Napominje kako kiselost tla treba biti oko 6,5 Ph, a budući da lavanda ne podnosi vlagu najbolje ju je saditi na brežuljak okrenut ka suncu i južnoj strani, a Moslavina gdje se nalazi i njihovo polje, ima takve predispozicije.

˝Tržište reagira odlično, s obzirom na to da jača svijest građana sve više o kvaliteti proizvoda uzgojena ekološkim putem. Samim proizvođačima je kamen spoticanja administracija, jer primjerice, eko znak smijem staviti na suhi cvijet, ali ne i na eterično ulje ili hidrolat, jer to pobija Zakon o hrani˝, tvrdi Čanđar.

Male serije i ručna proizvodnja
Budući da je u pitanju mali OPG i mala površina, sve se radi ručno i u malim serijama, a na manifestacijama na kojima sudjeluju intenzivno rade na individualnom pristupu samom kupcu.

U asortimanu imaju eterično ulje, hidrolat i mirisne ručno rađene suveniri. Sami rade i na pakiranju i na izradi etiketa kao i na dizajnu.
˝Ovo je prvo ljubav i hobi, a tek onda ozbiljan posao. Konkurencija u pravom smislu te riječi ne postoji, s obzirom na to da su u našim krajevima većinom mala poljoprivredna gospodarstva i površine. Više pomažemo jedni drugima dajući savjete, razmjenjuću iskustva˝, pohvalio se Čanđar.

Proizvode prodaju na kućnom pragu te na specijaliziranim sajmovima u okolici poput Ekološkog sajma, Obrtnički sajam, Bučijade, a Čanđar napominje kako većina novih kupaca dolazi preko preporuke već postojećih kupaca. U turističkoj sezoni je najatraženije eterično ulje lavandina i mirisni suveniri.

˝Planiramo proširiti djelatnost i na prirodnu kozmetiku. Naš najveći uspjeh je što kupci prepoznaju kvalitetu proizvoda i cijenu koja je prihvatljiva za naše uvjete˝, zaključuje Čanđar. Marta Duić/Poslovni dnevnik