U Gorskom kotaru uhvaćen i obilježen još jedan ris

Odrastao mužjak risa, težak 21 kilogram, uhvaćen je jučer u u bitorajskim šumama u zaleđu Lič polja, u Gorskom kotaru, te je nazvan Marko ZiP i obilježen GPS ogrlicom, koja će godinu dana slati podatke o pozicijama njegova kretanja goranskim šumama, izvijestili su u petak iz Primorsko-goranske županijske uprave

Nakon Gorana ZiP i Burnog ZiP, Marko ZiP je od 2015. već treći ris uhvaćen u kaveznu zamku na istoj lokaciji, što je ostvareno suradnjom županijske Javne ustanove Priroda, istraživača zagrebačkog Veterinarskog fakulteta i Veleučilišta u Karlovcu.

Marko ZiP obilježen je GPS ogrlicom, koja je programirana tako da godinu dana šalje podatke o pozicijama njegova kretanja goranskim šumama, a nakon toga će automatski otpasti.

Iz županijske uprave ističu da je nevjerojatna slučajnost da se ris uhvatio u kaveznu zamku nekoliko minuta prije dolaska čuvara Javne ustanove Priroda, koji je namjeravao zamku deaktivirati radi velike količine snijega i otežanog pristupa lokaciji.

Veljača je vrijeme parenja risova u Gorskom kotaru. Tada su te divlje mačke izrazito aktivne u obilasku i obilježavanju svog teritorija, koji kod mužjaka može doseći površinu od 200 do 400 četvornih kilometara.

Radi male gustoće populacije, svaki podatak o kretanju i životu risa, koji je strogo zaštićena vrsta, vrijedan je doprinos istraživanju i praćenju risa u Hrvatskoj, poručili su iz županije. (Hina / pixabay.com)