Obilježen Svjetski dan bolesnika na HKS-u

U zajedničkoj organizaciji Ogranka Zagreb Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara (HKDMST), Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS), Podružnice “Branimir Richter” Zagreb Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) i Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) obilježen je Svjetski dan bolesnika 11. veljače 2018. godine misnim slavljem u Sveučilišnoj kapeli HKS-a

Kako je obilježavanje Svjetskog dana bolesnika ove godine okupilo članove čak četiri zdravstvene i katoličke institucije, Sveučilišna kapela bila je pretijesna jer je okupila čak stotinjak članova i podupiratelja ovih institucija, kao i bolesnike o kojima skrbe članovi navedenih udruga. Misno slavlje predvodio je fra Miljenko Vrabec, duhovnik HKDMST-a uz koncelebraciju duhovnika i sveučilišnog kapelana HKS-a vlč. Odilona Singboa, a liturgijsko pjevanje predvodili su članovi Zbora studenata HKS-a.

Fra Miljenko se u prigodnoj homiliji osvrnuo na značenje blagdana Gospe Lurdske koji je papa Ivan Pavao II još 1992. godine odabrao za obilježavanje Svjetskog dana bolesnika. Osvrnuvši se na nedjeljno evanđelje i Isusovo čudesno ozdravljenje gubavca upozorio je prisutne na značenje zdravstvenih djelatnika u današnjem društvu i važnost njihovog djelovanja u ozdravjenju bolesnih. No isto tako upozorio je kako niti zdravstveni djelatnici mogu obavljati svoju službu bez ufanja u Isusa Krista niti bolesnici mogu naći ozdravljenje samo u tjelesnom već i u duhovnom smislu.

Nakon misnog slavlja vlč. Odilon pročitao je ovogodišnju poruku Pape Franje za Svjetski dan bolesnika i dao svoj kratki osvrt na Papinu poruku i njen sadržaj. Prisutne je pozdravio i domaćin, rektor HKS-a prof. dr. Željko Tanjić koji je izrazio zahvalnost organizatorima i prisutnima na ovogodišnjem susretu uz želju da HKS i dalje bude domaćin obilježavanja i molitve za Svjetski dan bolesnika.

Rektor se posebno zahvalio predsjednici HKDMST-a s. Slavici Janković, predsjednici HUMS-a mag. med. techn. Tanji Lupieri, predsjednici Podružnice “Branimir Richter” Zagreb HKLD-a prof. dr. sc. Danici Galešić Ljubanović te pročelnici Odjela za sestrinstvo HKS-a doc. dr. sc. Marti Čivljak kao i svim okupljenim ravnateljima i predstavnicima zagrebačkih zdravstvenih ustanova.

Prigodni program povodom Svjetskog dana bolesnika završio je prigodnim domjenkom i druženjem okupljenih članova koji su još jednom iskazali spremnost za zajednička druženja i zajedničke molitvene susrete poput ovog u kojem se snagom molitve nastoji ojačati naša spremnost u obavljanju zdravstvene profesije i pomoći bližnjima u nevolji.

Doc. dr. sc. Rok Čivljak