Skip to content

O dijelaogu između novog i starog grada

U sklopu Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 14. veljače ove godine, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava se predavanje pod nazivom O dijalogu između novog i starog grada, koje je pripremila dr. sc. Ana Šverko

Tom prigodom dr. sc. Šverko fokusirat će se na fenomen adaptacije baštine u današnjoj arhitekturi i urbanizmu i značaj povezanosti cijeloga grada putem kontinuiranoga javnog prostora i sustava gradskih komunikacija, a probleme suvremenog urbanističkog projektiranja u povijesnim gradovima ilustrirat će na primjerima Splita i Varaždina.

O dijelaogu između novog i starog grada Foto Zoran Alajbeg

“Živimo u društvu konflikata, a ne spontanih konsenzusa”, rekao je jednom prilikom talijanski arhitekt De Carlo, koji se još u drugoj polovici 20. stoljeća zalagao za suvremene intervencije u povijesnim gradovima koje uspostavljaju dijalog s prošlošću, ali s konačnim ciljem uspostave dijaloga između prostora i njegovih korisnika. Nemoguće je, stoga, planirati i projektirati gradove bez interdisciplinarnog pristupa i participacije korisnika, baš kao što je i uputno težiti projektima koji dozvoljavaju slobodu alternativnih načina korištenja i doživljaja prostora. Prikazom primjera iz teorije i prakse, od De Carlovih do suvremenih primjera grupe OMA i promišljanja arhitekta Koolhaasa na temu novog pristupa zaštiti baštine u suvremenom kontekstu, kroz predavanje će se pokušati ukazati na zajedničko u pristupu projektiranju u povijesnim gradovima poput Varaždina i Splita, koji bi uz kvalitetnu strategiju urbanističkog projektiranja mogli osigurati harmoniju staroga i novoga i postići stabilnost potrebnu za svoj razvoj.
Predavačica dr. sc. Ana Šverko viša je znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti – Centru „Cvito Fisković“ u Splitu i docentica na splitskom Studiju arhitekture te dobitnica Nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata “Neven Šegvić” za knjigu Grad (ni)je kuća.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo arhitekata Varaždin.

See also  Maragreta Lekić u MLU