Trećina žena u STEM profesijama odustat će od posla unutar 5 godina

Trećina žena u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici kaže da ih je nedostatak karijernih prilika prisilio da razmišljaju o odlasku iz tih polja

Gotovo trećina žena u Australiji zaposlena u polju znanosti, tehnologije, inženjerstvu i matematici – poznatije i kao STEM polje (science, technology, engineering, maths) – očekuje da će napustiti svoj posao unutar idućih pet godina, otkriva istraživanje, piše Guardian.

Rezultati dolaze od istraživanja Proffesionals Australia na 432 žene koje rade u STEM profesijama. Žene su upitane o plaći, prilikama pruženim u karijeri, ravnoteži posla i privatnog života kao i štednji za mirovinu.

Žene su odgovorile da nedostatak karijernih prednosti kao i profesionalnih razvojnih prilika znači da razmišljaju o tome da napuste svoj posao: 26% kaže da njihov poslodavac rijetko ili nikada osigurava ženama i muškarcama jednaku priliku za napredak.

Preko 50% ispitanica reklo je da je bilo direktno diskriminirano u poslu, od čega je 78% diskriminirano zbog spola.

Žene s djecom češće će biti zaposlene na pola radnog vremena, otkrilo je istraživanje, s tim da je 61.5% prijavilo da je ovakav način rada negativno utjecao na njihovu karijeru, a 51.2% da su nepotrebno spriječene da preuzmu određenu vrstu posla na sebe zbog ovakvog radnog statusa. Četvrtina ispitanih reklo je da su bile marginalizirane zbog polovičnog radnog vremena.

Kada je riječ o štednji za mirovinu, 49% ih je reklo da je rad na pola radnog vremena ozbiljno narušio njihovu mirovinu. 70.3% ispitanica reklo je da je uzimanje porodiljnog uništilo njihovu karijeru.

Profesorica Michelle Simmons, direktorica australskog istraživačkog vijeća za kvantno računanje i komunikacijske tehnologije na Sveučilištu New South Wales, rekla je da je uzela šest tjedana nakon poroda prvog djeteta i oko dva i tri tjedna nakon rođenja drugog i trećeg djeteta.

‘Uzimanje godine dana često se svodi na završetak vaše karijere’, rekla je Simmons.

‘Imati djecu je izazov: treba vam dobra potporna struktura, fantastičan muž, kojeg ja imam i briga o djeci’.

Simmons koja vodi tim od 180 znanstvenika, kaže da je vrlo važno za ženu imati mentore u ulogama vođa.
‘Što više žena vidi da se to može napraviti, što će se više događati, lakše će biti’, rekla je.

Izvršni direktor Proffesionals Australia Chris Walton vjeruje da bi pravo adresiranje spolnog jaza bio ključ za održavanje žena u polju STEM. Sa svega 28% žena u australskim profesijama STEM, poslodavci i vlada moraju poduzeti korake kako bi žene u tom polju ostale i dalje.

‘Žene u muško dominantnoj profesiji generalno zarađuju manje od njihovih muških kolega s istim iskustvom’, rekao je.

Kultura radnih mjesta još je jedna ideja koja zahtijeva značajan napredak.

60% žena u inženjerskim profesijama, primjerice kaže da se žene trebaju dokazati, tamo gdje se muškarac po automatizmu smatra sposobnim, rekao je Walton.

‘41% se slaže da će na svom radnom mjestu, savjet tehničke prirode biti manje slušaniji kada ga ponudi žena’.

Ministrica za žene i zaposlenost senatorica Michaelia Cash kaže da nalazi istraživanja ojačavaju vladin pogled da bi se karijerni izgledi za žene u STEM industriji trebao poboljšati.

‘Iz ovih razloga, vlada je nedavno najavila nacionalnu inovaciju i znanstvenu agendu koja uključuje 13 milijuna dolara kroz period od pet godina da potakne više žena da počnu i ostanu u karijerama STEM industrije’, rekla je.

Prof. Sandra Kentish, šefica kemijskog i biomolekularnog inženjerstva na Sveučilištu Melbourne, ne vidi povećanje broja žena koje prolaze kroz njen odjel već više od jednog desetljeća.

‘Uistinu je deprimirajuće’, rekla je. ‘Vrhunac je bio 50% žena u kasnim 90-im no od tada samo idemo unazad, s oko 35% studentica trenutno u našem odjelu. A mi smo jedno od polja na koje se gleda kao na odjel prijateljski prema ženama.

Kentish je rekla da je napustila privatni sektor prije 15 godina zbog nedostatka karijernih prilika za žene, te je uspjela napredovati u akademskom okuženju na Sveučilištu Melbourne. Imati podršku poslodavca bio je ključ njezinog uspjeha.

‘Važno je prepoznati takve zaposlenike koji su zainteresirani za spolnu ravnotežu i promociju žena, i to je nešto u što, primjerice, naftna i plinska industrija puno ulaže’, rekla je Kentish.

Akademija-Art / Photo: Gerd Altmann  / lijecnik.hr