Novi Štagljarov lijek za karcinom pluća klinički će se testirati na Jordanovcu

U kliničko testiranje novog lijeka za karcinom pluća, koji je zajedno sa svojim timom izumio hrvatski znanstvenik Igor Štagljar, bit će uključeni i bolesnici iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, a predstojnik Klinike Miroslav Samaržija ističe kako se radi o lijeku četvrte generacije tzv. ciljane terapije, koji djeluje na specifične mutacije gena kod određenih karcinoma pluća

”Liječenje ovim lijekom u KBC-u Zagreb nije počelo jer se prvo moraju provesti klinička ispitivanja. Vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ove godine. Važno je napomenuti da se posljednjih deset godina u Klinici za plućne bolesti koristi i ispituje targetirana terapija, a molekula o kojoj je govorio prof. dr. sc. Igor Štagljar spada u skupinu lijekova koji ciljano djeluju na pojedine proteine i genetske mutacije tumorskih stanica”, odgovorio je za DNEVNIK.hr dr. Miroslav Samardžija, predstojnik klinike Jordanovac.

Da će lijek biti i u uporabi u Hrvatskoj, najavio je i dr. Igor Štagljar, profesor na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu Toronto koji je s timom otkrio dvije molekule koje bi trebale djelovati na otporne tumore, odnosno na one koji više ne reagiraju na trenutno dostupne lijekove. ”Došli smo do tog stadija da je lijek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj. Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj”, rekao je dr. Štagljar.

”Veselimo se suradnji s prof. dr. sc. Štagljarom i klinikom u Torontu koja je jedna od vodećih u liječenju karcinoma pluća”, rekao je dr. Samardžija.

Procjenjuje se da će lijek, kad uđe u kliničku primjenu, dobivati oko 5 posto ukupno oboljelih od karcinoma pluća, što je u Hrvatskoj nekoliko desetaka pacijenata na godinu. Naime, radit će se probir pacijenata kojima bi novi lijek mogao pomoći.

U Hrvatskoj godišnje od karcinoma pluća oboli 3000 ljudi, a umre ih čak 2800. Takve su statistike, nažalost, prisutne u cijelom svijetu i stoga se rak pluća smatra najsmrtonosnijim od svih karcinoma.

Akademija-Art / Photo: Tonko Buterin / Hina