Sonja Švec Španjol, uspješna mlada freelancerica na području umjetnosti u Hrvatskoj

Sonje Švec Španjol – 4. trijenale autoportreta

Definitivno najdinamičnija godina Sonje Švec Španjol do sada, s najvećim brojem realiziranih izložbi, projekata i objavljenih tekstova na portalu PerceiveArt

Sonja Švec Španjol vrlo uspješna i s bogatim iskustvom mlada je diplomirana povjesničarka umjetnosti i muzeloginja koja radi kao nezavisna kustosica surađujući s umjetnicima, udrugama, muzejima i galerijama širom Hrvatske. Kako izgleda život freelancera na području umjetnosti u Hrvatskoj saznali smo u razgovoru sa Sonjom koja je s nama podijelila dio svojih iskustava i uspješnih suradnji realiziranih u protekloj godini.

 • Godina je započela s 44. ZILIK-om koji je otvoren izložbom akademskog slikara Marijana Richtera u maloj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu. Mercedes Bratoš, Natalia Borčić, Nik Titanik, Anton Vrlić i Nikolina Knežević akademski su umjetnici koji su održali likovne radionice za djecu na Malom ZILIK-u, a tijekom godine smo im organizirali samostalne izložbe u Galeriji ZILIK u Karlovcu.
 • Ovu godinu ću pamtiti i po nizu realiziranih međunarodnih suradnji. Tako je portal PerceiveArt postao medijski pokrovitelj projekta Sketchbook Station u organizaciji udruge Prizma, te su na portalu objavljena ukupno 23 članka u kojima su predstavljeni sudionici projekta, a organizirana je i izložba Sketching Connections u Galeriji Laval Nugent na kojoj su predstavljeni radovi svih umjetnika koji su sudjelovali na projektu putujuće umjetničke mape.

Daša Gajić

 • Godinu je obilježila i suradnja s divnom talentiranom Dašom Gajić koja me pozvala da otvorim njezinu prvu samostalnu izložbu fotografija pod nazivom “Street Style Banja Luka by Dasha Gajic” u Banskom dvoru u Banja Luci. Slovenski umjetnik sa zagrebačkom adresom Leon Zakrajšek zaslužan je što sam imala čast i zadovoljstvo otvoriti izložbu vrsne japanske umjetnice Teruyo Sato u listopadu u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu.

Izložba Teruyo Sato – Magija litografije

Verena Jakuš – Jedno s Drugim

Rezultat međunarodne suradnje bila je i odlična skupna izložba “Jedno – s Drugim” koja je ostvarena isključivo zahvaljujući trudu, angažmanu i predanosti mlade akademske umjetnice Verene Jakuš, a omogućila je predstavljanje radova mladih umjetnika iz Poljske, Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Čilea i Latvije koji su sudjelovali na umjetničkoj rezidenciji u Poljskoj.

4. trijenale autoportreta, foto Niko Goga

 • U 2017. godini mi je pripala čast biti izbornicom 4. trijenala autoportreta u Galeriji Prica  u Samoboru koji je ove godine imao međunarodni karakter. Od ukupno 190 prijava voditeljica galerije Prica Nikolina Šimunović i ja izabrale smo 75 autora iz Hrvatske i inozemstva. Nakon što su se slegli dojmovi mogu reći kako sam iznimno zadovoljna postavom, interesom medija i odazivom javnosti na izložbu. Definitivno projekt na kojem sam izuzetno zahvalna i istovremeno ponosna, jer sam imala mogućnost sudjelovati i osmisliti temu, izabrati umjetnike s kolegicom i osmisliti postav izložbe, te prilikom rada na izložbi upoznati cijeli niz umjetnika iz Hrvatske i inozemstva.

4. trijenale autoportreta – otvorenje, foto Niko Goga

 • U Galeriji Prica otvorila sam i odličnu izložbu “Grafičke mape II. godine grafičkog odsjeka ALU” koja je organizirana na inicijativu izv.prof.art. Josipa Baće i as.dr.art. Mirana Šabića. Na njoj je prezentiran rad studenata II. godine u posljednjih pet godina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Još jednu grupnu izložbu otvorila sam ove godine u Samoboru, no ovaj put u Samoborskom muzeju. Riječ je o 10. godišnjoj izložbi ULUS-a kojom je Udruga likovnih umjetnika Samobora obilježila desetu obljetnicu osnutka udruge.

Grafičke mape – Galerija Prica

Izložba Ive Friščića u Muzeju likovnih umjetnosti

 • Godinu su svakako obilježili i projekti putujućih izložbi Ive Friščića i Ive Šebalja realizirani u suradnji s udrugom Val kulture koja je ujedno i nositelj projekata. Predsjednik udruge Ivor Zidarić veliki je promotor hrvatske umjetnosti, a posebice dvaju spomenutih umjetnika, koje smo ove godine promovirali dvjema bogatim kolekcijama radova naših velikih slikara. Tako je izložba Ive Friščića početkom ljeta gostovala u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, zatim je tijekom srpnja boravila u Galeriji Koprivnica i završila je svoje putovanje u listopadu ove godine u Gradskom muzeju Križevci, dok je izložba Ive Šebalja svoje putovanje započela u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u Opatiji, nastavila gostovanje u Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda, zatim u Muzeju grada Pakraca i Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, a svoje putovanje će završiti u veljači 2018. godine gostovanjem u Centru za kulturu Čakovec. Iskoristila bih priliku i zahvalila se bivšoj v.d. ravnateljici Hrvatskog muzeja turizma Nataši Babić, kustosici Romani Tekić iz Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, ravnateljici Muzeja grada Pakraca Jeleni Hihlik, kustosici Valentini Radoš i ravnateljici Jasminki Mesarić iz Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, te voditeljici izložbene djelatnosti Centra za kulturu Čakovec Marini Oskoruš na divnim, ugodnim i vrlo profesionalnim suradnjama zahvaljujući kojima su lik i djelo velikog Ive Šebalja kvalitetno prezentirani publici diljem Hrvatske.

Izložba Ive Šebalja u Muzeju grada Pakraca – Jelena Hihlik

Izložba Ive Šebalja u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku

Izložba Ive Šebalja u Opatiji

Izložba Ivo Šebalj Slikarstvo traži vrijeme u Slavonskom Brodu

Izložba Ivo Šebalj u Slavonskom Brodu

 • U suradnji s udrugom Val kulture organizirali smo i dvije izložbe splitskog akademskog umjetnika Ivana Listeša u Zagrebu. Prva izložba pod nazivom “Hoću ljeto!” otvorena je početkom godine u Galeriji Zvonimir, dok je druga izložba naziva “Sjeverojug” na kojoj je autor predstavio 13 posve novih radova održana u Galeriji PIKTO u studenome 2017. godine.

Izložba Ivana Listeša u Galeriji PIKTO

Leon Zakrajšek izložba Enso u Galeriji Laval Nugent

 • U suradnji s voditeljima galerije Laval Nugent sudjelovala sam u organizaciji tri izložbe u njihovom prostoru. Galerija Laval Nugent posljednjih nekoliko godina podosta se dinamizirala i profilirala svoj godišnji program, te je uz etablirane umjetnike omogućila predstavljanje i mladim talentiranim umjetnicima. Tako je ove godine otvorena vrlo uspješna izložba slovenskog grafičara Leona Zakrajšeka koji se predstavio svojim grafikama iz ciklusa “Enso”, ali i prva samostalna izložba Antonije Sakoman koja je pobijedila na godišnjem natječaju za izlaganje u Galeriji Laval Nugent. Nikako ne smijem zaboraviti i izložbu novosadskog umjetnika Dragana Šijačkog koji je hrvatsku javnost zaintrigirao svojim novim ciklusom “Oblici ispod površine” još prilikom predstavljanja radova u Galeriji Ericsson koja je prvenstveno namijenjena zaposlenicima tvrtke Ericsson, pa smo krajem 2017. godine omogućili široj publici da se upozna s Draganovim radovima organiziravši izložbu u Galeriji Laval Nugent.

Izložba Antonije Sakoman u Galeriji Laval Nugent

Izložba Dragana Šijačkog u Galeriji Laval Nugent

 • U suradnji sa splitskom udrugom HULU, čija sam ujedno i članica, otvorila sam dvije izložbe umjetnika koje iznimno cijenim i poštujem. Prva je izložba akademskog kipara Hrvoja Dumančića pod nazivom “Zaboravljene emocije” u Dioklecijanovim podrumima gdje je ambijentalna instalacija s centralno postavljenom skulpturom konja pozivala posjetitelje da se prepuste emocijama iz djetinjstva, dok je na istoj lokaciji u studenom otvorena vrlo posebna izložba izuzetno profinjenog, eteričnog i suptilnog izričaja Tonke Jelače Marijančević pod nazivom “Arhitektura neba”, a koja predstavlja svijet za sebe u svakom smislu te riječi.

Hrvoje Dumančić – Zaboravljene emocije

Izložba Tonke Jelače u Dioklecijanovim podrumima

 • U drugoj polovici godine otvorila sam iznimnu izložbu pejzaža korejske umjetnice sa zagrebačkom adresom Ji Suk Baek koja se predstavila novim ciklusom slika prepoznatljivog rukopisa koji spaja liniju Istoka s kolorizmom Zapada pod nazivom “Između” u Galeriji Vladimir Filakovac.

Izložba Ji Suk Baek u Galeriji Vladimir Filakovac

 • Godinu je zaokružila posljednja, 30. izložba, zagrebačke kiparice Marine Stoponje čiji rad pratim već duži niz godina. Marina mi je ukazala povjerenje da otvorim njezinu izložbu u Galeriji Kranjčar u Zagrebu na kojoj se predstavila s četiri skulpture koje su dio istraživačkog dijela njezinog doktorskog rada.

Izložba Marine Stoponje u Galeriji Kranjčar

 • Ukratko, radna godina obilježena je divnim poslovnim suradnjama, poznanstvima s iznimnim umjetnicima i kolegama kao i mladim ljudima koji su pokrenuli vlastite udruge ili su preuzeli rukovodstvo postojećih udruga i čine promjenu koju žele vidjeti u ovom svijetu.

Zahvalna sam na svim suradnjama ostvarenim s već dobro znanim višegodišnjim suradnicima koje su se nastavile i u ovoj godini, kao i na novim suradnjama koje su mi omogućile upoznavanje divnih, vrijednih i kvalitetnih kolega, a ponajviše kolegica iz galerija i muzeja širom Hrvatske. Veliko hvala umjetnicima koji su mi ukazali povjerenje i angažirali me na svojim projektima, kao i umjetnicima koji su se odazvali mom pozivu na suradnju.

Najvećim darom i bogatstvom u 2017. godini smatram ljude s kojima je suradnja toliko laka i prirodna, da ne možete vjerovati da je moguća, te umjetnike koji su me očarali svojim radom, ali i svojim karakterom, dobrotom i toplinom kojom zrače jednako kao i njihova djela, kao i prijatelje i obitelj koji su uvijek tu uz mene – bez obzira na kojem dijelu svijeta se nalazili.

Izložba Mercedes Bratoš u Galeriji ZILIK

Sketching Connections izložba u Galeriji Laval Nugent

Izložba Nika Titanika u Galeriji ZILIK

Akademija-Art