Osvrt na izložbu slika Dunjice Karniš u Lipiku

Veliko je zadovoljstvo i čast govoriti o prvoj izložbi i predstaviti jednog novog likovnog stvaratelja.

Ovom prilikom predstavljamo slikarski rad Dunjice Karniš, koja je u prvom redu vrijedna i savjesna djelatnica u svom humanom zvanju medicinske sestre kojem se nesebično predaje. Svakom bolesniku pristupa svojim velikim srcem, no drago mi je da dio toga srca predaje i likovnoj umjetnosti u kojoj preko slika nastavlja davati svoju ljubav prema drugima šireći pri tom ljepotu i optimizam.

Dunjica je amaterska slikarica koja pokazuje višegodišnji interes za slikarstvo, pa je ipak pohađala neke osnovne likovne tečajeve, no nema akademsko likovno obrazovanje.

Ona osjeća da ima što reći slikarskim načinom izražavanja. Zadivljujuća je njena radna energija i širenje vedrine u svom zvanju, a isto to se svakako vidi i u njezinim slikama. Zahvaljujući tom zanosu iskonskog slikara nastalo je mnogo likovnih djela što je omogućilo ovu sadašnju izložbu.

Karniš se izražava pretežno radovima u ulju na platnu. Kompozicijski teži definirati sliku, poštivati red i postići realnost. Drži se figurativne čvrste forme, koristi crtež, a poigrava se bogatim kolorizmom. Teži intimističkim zapisima kao izrazom viđenja prikazanog na slici iz svoje duše. Veliki je zaljubljenik u prirodu pa su motivi njezinih radova prvenstveno krajolici i mrtve prirode – često radi cvijeće.

Do sada još nije javno izlagala, ali je već mnogo njenih slika vidjelo svijetlo dana putem brojnih poklona prijateljima ili za poneke prigode i događaje. Radila je i slike prema narudžbi, što za pojedine slikare amatere znade biti otežavajući moment, no kod Dunjice to nije bilo sputavajuće a kod naručitelja se pokazalo kao vrlo cijenjeno.

Dunjica Karniš voli slikati, uživa i veseli se tomu!

Podijelimo stoga s njom ovu radost likovnog stvaranja i poželimo joj nakon ove prve izložbe još više slika i time novih uspješnih izložbi.

Prim. dr. Oto Kraml, u Lipiku, 20. kolovoza 2017.

Životopis
Dunjica Karniš je rođena u Zagrebu gdje završava srednju školu za medicinske sestre i počinje se likovno educirati, udajom dolazi u Daruvar, postaje majka dvoje djece. Radila je u Virovitici i Daruvaru, a od 1999. je stalno zaposlena u Bolnici Lipik. Uz posao završava za prvostupnicu sestrinstva u VTSBJ nakon čega upisuje magisterij pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Uživa u bojama koje rado prenosi na platno, radi i akril ali najviše se izražava uljem na platnu.