Skip to content

Tko je bio prvi stalni zagrebački fotograf?

Rijetki poznavatelji povijesti naše fotografije znaju tko je bio Franjo Pommer. Kustosi Muzeja grada Zagreba, Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatskog državnog arhiva zajedno su istražili njegov opus, a rezultat je izložba koja kroz novi objektiv promatra tog prvog zagrebačkog fotografa s registriranim ateljeom

Ni danas ne znamo kako je izgledao jer, ako se slučajno i uslikao, te fotografije nisu pronađene, no Franz Daniel Pommer, koji se u Zagreb doselio iz Danske početkom 19. stoljeća, kao Franjo Pommer postaje ključnom osobom hrvatske fotografije. Predano ovjekovječuje sve važnije stanovnike grada toga doba.

Njegove nam fotografije govore puno i o stilu fotografije toga vremena, o načinu fotografiranja, ali i o životu i strukturi grada Zagreba, objašnjava koautorica izložbe Iva Prosoli iz Muzeja grada Zagreba.

Pommer je i autor prvog fotografskog projekta u nas, čiji naziv nosi izložba u Muzeju grada Zagreba – Fotografične slike naših narodnih spisateljah. Prema pisanju tadašnjih Narodnih novina, projektom je obuhvatio 15 uglednih predstavnika Hrvatskog narodnog preporoda, no do danas su pronađene tek fotografije četvorice: Babukića, Preradovića, Kukuljevića i Bogovića.

Nadam se da će se još koji od njih pronaći i da će ova izložba i popratni katalog senzibilizirati javnost da pogleda u svoje ostavštine i stare zbirke i možda ih pronađe, poziva koautor izložbe Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva.

Svojevrstan kontrapunkt Pommerovim fotografijama čine radovi koje u istoj maniri, pridržavajući se komplicirane starinske tehnike, bilježi suvremeni fotograf Robert Gojević portretima suvremenih hrvatskih književnika. Naša povijesna fotografija se ne može cijeniti ako se ne zna koliko se ona teško stvarala – to je ključno i u ovoj izložbi, kaže fotograf Rober Gojević.

Zanimljivo je to putovanje koje nakon 150 godina kroz novi objektiv aktualizira djelo pionira hrvatske fotografije. Akademija-Art / hrt.hr