02.11.2012., Rijeka – Clanovi udruge Eko Kvarner, Vjeran Pirsic i Gordana Vukosa dali su izjavu za medije o eko incidentu Inine Rafinerije.
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Predsjednik Savjeta udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić predstavio je u riječkoj Gradskoj vijećnici Stručno mišljenje o gradnji plutajućeg terminala za ukapljeni naftni plin na lokaciji Omišalj, koje je izradila riječka tvrtka DLS, kazavši da je riječ o kontrastudiji napravljenoj s ciljem upućivanja na manjkavosti studije utjecaja na okoliš za predloženi projekt LNG terminala u Omišlju, koju je izradio Ekonerg iz Zagreba

Kako je rekao Piršić, kontrastudiju je izradila riječka tvrtka DLS, po narudžbi udruge Eko Kvarner, s ciljem argumentirane kritike netočnih navoda i upućivanja na očite manjkavosti studije utjecaja na okoliš, koju je izradio Ekonerg. Naveo je da je u tijeku četvrti pokušaj realizacije LNG terminala i da je u tijeku upravni postupak procjene utjecaja na okoliš te da je, prema podacima kojima raspolaže, na Ekonergovu studiju u javnoj raspravi prispjelo oko 2000 primjedaba.

Piršić je ocijenio da projekt plutajućeg LNG terminala, na način na koji je predložen, predstavlja ekološku, ekonomsku i energetsku katastrofu. Govoreći o stručnom mišljenju tvrtke DSL, Piršić je rekao da je ono obuhvatilo ekološku komponentu projekta i moguće rizike te da će ekonomska analiza biti napravljena naknadno.

Kao prijeporne dijelove projekta plutajućeg LNG terminala naveo je lokaciju i to što u prostorno-planskoj dokumentaciji plutajući LNG terminal nije posve ispravno uvršten, rekao je da bi izgradnja terminala uključivala i velike podvodne radove, gotovo podvodni kamenolom te da je prijeporno i korištenje mora za uplinjavanje ukapljenog tekućeg prirodnog plina.

Piršić smatra da kontrastudija pokazuje kako bi uporaba klora u tom sustavu dovelo do ekološke katastrofe na Jadranu. Rekao je kako smatra da je jasno dokazano da je uporaba morske vode za uplinjavanje, što uključuje pothlađivanje mora i korištenje klora protiv obrasta algi i školjaka, iznimno opasno. Foto: Goran Kovacic/PIXSELL / Akademija-Art / Hrt.hr