Narušavaju li bake i djedovi roditeljski autoritet?

Bez obzira na to koliko nam pomažu u brizi za djecu, bake i djedovi također trebaju poštovati pravila koja se tiču djeteta, inače dolazi do narušavanja roditeljskog autoriteta i teže je dobiti dijete na suradnju

U posljednje vrijeme često čujem roditelje koji govore da nemaju roditeljski autoritet jer se drugi, a osobito bake i/ili djedovi miješaju u njihov način odgoja djece. Zašto se roditelji toliko žale na tu činjenicu da nisu jedini koji odgajaju? Vrlo vjerojatno baš zbog toga što odluke ili pravila drugih odraslih osoba nisu tako “rigorozne” kao one roditeljske, zbog čega se djeca priklanjaju tim osobama, a ne svojim roditeljima. Ta spoznaja roditeljima teško pada, a teško je izdržati reakcije djece kada roditelji ustraju u svojoj odluci. Osim toga, roditelji osjećaju da uslijed toga gube konstantu u odgoju, ruši se njihov roditeljski autoritet, daje se djeci prostor za manipulaciju i sl. S druge strane, roditeljima koji nisu dovoljno jasni i odlučni u svojim roditeljskim odlukama, optuživanje bake/djeda dobro dođe za opravdanje vlastitog “neuspjeha” kao roditelja. Kada govorimo o ovoj temi važno je sagledati sebe kao roditelja i jesmo li učinili sve što smo mogli da spriječimo “uplitanje” bake/djeda u odgoj vlastitog djeteta ili barem u onom dijelu koji nam posebno smeta. Jer nerealno je očekivati da će bake/djedovi postupati s djetetom baš kao i njegovi roditelji.

Veza između djeteta i njegove/og bake/djeda je po intenzitetu odmah iza roditeljske, stoga ne trebaju čuditi stalni konflikti između roditelja i baka/djedova. Posebno uloga bake/djeda dolazi do izražaja kada čuvaju dijete za vrijeme posla roditelja ili kada je u pitanju samohrano roditeljstvo ili razvod braka roditelja, kada se roditelji, ako nemaju drugih mogućnosti, oslanjaju na vlastite roditelje i djeca provode gotovo cijeli dan s njima. Naravno, nema ništa loše u tome da djeca provode vrijeme sa svojim bakama i djedovima, ali važno je naglasiti da roditelji moraju pritom zadržati svoj roditeljski autoritet, a baka i djed ga ne smiju narušavati! Zadatak djece je da manipuliraju odraslima u svojoj okolini kako bi dobila što žele. I to ne treba čuditi jer je to način na koji djeca funkcioniraju te je važno biti toga svjestan. To ne trebaju zaboraviti niti bake/djedovi, iako ponekad zbog zadovoljenja neke svoje potrebe to mogu zaboraviti i “upecati se u mrežu djece.” Djeca će testirati granice koje mu postavljaju odrasli te je važno da pritom ostanu čvrsti i dosljedni.

Photo: Senjuti Kundu/Akademija-Art/roditelji.hr