Skip to content

Novogodišnji koncert Zagrebačke filharmonije u Mozartovom gradu

Zagrebačka filharmonija će treću godinu zaredom, u novogodišnje jutro  1. siječnja 2018.g. nastupiti u Velikoj sali (Grosses Saal) salzburškog Festspielhausa i održati novogodišnji koncert pod ravnanjem svog šefa dirigenta Davida Danzmayra

Istovremeno s bečkim novogodišnjim koncertom, s početkom u 11 sati, naš će orkestar održati koncert pred salzburškom publikom koja je u posljednje dvije godine pokazala da je tradicija novogodišnjih koncerata, po uzoru na onaj bečki, u Austriji i dalje itekako jaka i prisutna.

U  svečanom ozračju Festspielhausa, bit će izveden bogat glazbeni program. Osim nezaobilaznih novogodišnjih melodija iz skladateljskog pera obitelji Strauss: Na lijepom plavom Dunavu, Tik tak i Annen polke, Carmen kvadrilje i Ruža s juga, maestro Danzmayr, rođen i odgajan u glazbenom Salzburgu, unio je i dašak salzburške novogodišnje tradicije u program – odmak od očekivanih novogodišnjih valcera i polki prema orkestralnim i zborskim skladbama iz Verdijevih i Wagnerovih opera. Upravo stoga, na koncertnoj pozornici Zagrebačkoj filharmoniji pridružit će se Djevojački zbor Zvjezdice, salzburški Mozartchor  te St. Andreas-chor iz Berchtesgadena, kao i troje solista –violinistica Christine Maria Höller, sopranistica  Zeilner Gerhard i tenor Maximilien Kiener.

Tako nakon Filharmonijskog bala 30.12. u Zagrebu, orkestar putuje u Salzburg. Odličan prijem kod austrijske publike i dvije godine zaredom puna dvorana salzburškog Festspielhausa, velika je čast za naš orkestar. Grad koji je iznjedrio najvećeg od najvećih –  Mozarta, u kojem je rođen slavni Herbert von Karajan, u kojem je standard glazbene izvrsnosti podignut za letvicu (glazbene izvrsnosti) više, u Novu 2018. uplovit će na glazbenim valovima „Lijepog plavog Dunava“ u izvedbi našeg orkestra.