Kujundžić: Zdravstvo ulazi u financijski stabilno stanje

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o dodjeli 100 milijuna kuna bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, a ministar zdravstva Milan Kujundžić ocijenio je kako je to pokazatelj da se ulazi u stabilno stanje u kojem zdravstvenom sustavu više neće prijetiti financijske ugroze

“Ovo je prvi puta nakon čitavog niza godina da se smanjuju ukupni dugovi u zdravstvu i dospjeli dugovi, čime prestaje prijetnja ovrhama bolnicama i eventualnim neisporučivanjem lijekova. Ulazimo u stabilno stanje, a s ovih sto milijuna koje idu državnim bolnicama stanje će se još više stabilizirati.  Vjerujem da smo konačno krenuli u pravcu gdje, u financijskom smislu, neće biti ugroze u zdravstvu”, rekao je Kujundžić.

Preokrenut trend povećavanja dugova

Najviše, 23 milijuna kuna, dobiva Klinički bolnički centar Zagreb, a slijede s 15 milijuna kuna Klinički bolnički centar Split, te Klinički bolnički centar Osijek sa 14 milijuna kuna.

Kujundžić je u izjavi novinarima uoči sjednice rezimirao godinu na izmaku u zdravstvu, ustvrdivši kako je preokrenut trend povećavanja dugova, i to bez povećanja javnoga duga.

“Značajno će biti smanjeni dugovi i prvi  put će se dogoditi da je dug u zdravstvu osjetno manji nego je bio kada sam ja preuzeo resor i kakav je bio čitav niz godina”, rekao je Kujundžić, no nije htio precizirati o kakvim se brojkama radi.

Što se tiče rada Ministarstva u protekloj godini, poručio je kako će se tek vidjeti da je napravljeno puno korisnih stvari u zdravstvu, te izdvojio pilot-projekt prioritetnih lista čekanja kojim je, kaže, spašeno nekoliko desetaka života.

Model za očuvanje Imunološkog zavoda

Navodno značajno povećanje svih ostalih lista čekanja nije komentirao istaknuvši samo da je “stotinu puta rekao da su liste čekanja problem cijeloga svijeta”.

Što se tiče Imunološkog zavoda (IMZ), najavio je da će Vladino povjerenstvo za IMZ ovih dana izvijestiti o prijedlogu modela strateškog partnerstva Vlade i Grada Zagreba.

“Plan je sačuvati IMZ, s jedne strane nastaviti proizvoditi krvne derivate u Hrvatskoj, a s druge strane pokrenuti proizvodnju cjepiva, ovisno o financijskoj opravdanosti i mogućim oblicima koji će iz toga proizaći”, rekao je Kujundžić.

Akademija-Art/Hina
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]