Sunčanica Tuk: Retrospektiva

Sunčanica TukGalerija Prsten, Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16, Zagreb
13. 6. – 2. 7. 2017.
Kustos izložbe: Ivica Župan

Otvorenje: utorak, 13.6.2017. u 19.00 sati. Popraćeno nastupom ansambla LADO u 20.30 sati u sklopu festivala Design District Zagreb.

U srijedu, 13. lipnja u 19.00 sati, otvorit će se retrospektivna izložba Sunčanice Tuk, u Galeriji Prsten u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Sunčanica Tuk je iznimna osobnost hrvatskog slikarstva i njezin profinjeni slikarski jezik čudesne konfesionalnosti ide u ono najljepše i najvrjednije što danas imamo u likovnoj umjetnosti, kako navodi autor predgovora Ivica Župan. Izložba je pregled njezinih četrdeset pet godina slikarskog djelovanja, od školovanja na ALU do danas s naglaskom na bitan aspekt njezina koncepta: procesualnost, koja je zasnovana na primarnoj, hermetičnoj i reduktivnoj formi. Artikulaciju prosedea svela je na potez kao elementarno „sredstvo“ pomoću kojega gradi serijalno slikarstvo nizova, slojeva i tzv. zapisa. Putem nervature ruke i kontroliranog automatizma ispisuje psihogram unutarnjih duhovnih stanja i latentnu rezistenciju na zbilju i tim postupkom – apsurdnom radnjom ponavljanja poteza – osvješćuje apsurd spoznaje i esencijalne smislenosti, dakako u znaku pozitivne intencije odupiranja rasapu i entropiji.

Na izložbi će biti zastupljene sve faze njezina djelovanja, s naglaskom na radovima nastalim odmah nakon studija, 1971./72. godine, koji su potvrda njezina rana otkrivanja ključnih premisa u svom slikarstvu konsolidiranjem primarne forme na osnovi serijalnog sustava nizana poteza.