Izložba u Matici iseljenika: Dubrovački mali salon

“Dubrovački mali salon” – izložba slika umjetnika “Dubrovačkog likovnog kruga”
Hrvatska matica iseljenika – Dubrovnik, četvrtak 8. lipnja 2017. u 20 sati

josip skerlj 13U dubrovačkoj galeriji Hrvatske matice iseljenika u četvrtak 8. lipnja 2017. u 20 sati otvorit će se Skupna izložba slika umjetnika „Dubrovačkog likovnog kruga“ koju će posjetiteljima predočiti kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Na izložbi „Dubrovački mali salon“ predstavljena su djela dubrovačkih umjetnika: Lukše Peka, Viktora Šerbua, Josipa Škerlja, Mara Kriste, Josipa Ivanovića, Tonka Smokvine, Nade Zec-Ivanović, Lorena Ligoria, Vedrana Grabovca i Miša Baričevića. Izložbu čini ukupno tridest slika malog formata (najviše 30 x 30 cm) izrađenih različitim likovnim tehnikama. Svaki umjetnik na izložbi predstavio se sebi svojstvenom i prepoznatljivom temom, a izložena djela autentičnog su i živog karaktera objedinjena potpunom umjetničkom slobodom.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: „Iako su po prirodi svog posla individualci, umjetnici su također i pripadnici određenih grupa, pravaca ili tenedencija, a u ovom slučaju razvidna je njihova pripadnost „Dubrovačkom likovnom krugu“ koji u slikarstvu podrazumijeva slijeđenje fovističkih i ekspresionističkih uzora. Upravo je to temeljni segment koji njihovo slikarstvo čini zanimljivim. Također, ovdje treba izdvojiti i zajedničke karakteristike njihovih radova kao što su zavičajna motivika, kromatska eksplozivnost te likovna morfologija. Ipak, na ovoj izložbi svi su umjetnici predstavljeni kao začudni pojedinci koji svojim nadasve raznolikim temama uspijevaju osloboditi najhumanije potencijale čovjekovih misli i osjetila.“

Mišo Baričević rođen je 1951. godine u Dubrovniku. Slikarsku edukaciju stekao je uz pomoć dubrovačkih slikara: Mijatovića, Masle, Trostmanna i Škerlja. Član je HDLU-a. Likovno surađuje na scenografijama kazališnih predstava Kazališta Marina Držića i Dubrovačkih ljetnih igara. Živi i djeluje u Dubrovniku kao scenograf, dekorater i ilustrator.

Vedran Grabovac rođen je 1950. godine u Dubrovniku. Slikarstvom se bavi od rane mladosti, a slikarsku edukaciju dobiva od dubrovačkog slikara Josipa Škerlja i povjesničara umjetnosti Koste Strajnića. Početkom 70- ih godina odlazi u Italiju gdje ima zapažene izložbe u Milanu, Vogheri i Sestriereu. Često sudjeluje u likovnim kolonijama, poglavito humanitarne naravi. Živi i djeluje u Dubrovniku.

Josip Ivanović rođen je 1961. godine u Sarajevu gdje je završio kiparstvo na ALU. Uz kiparstvo, bavi se grafikom, slikarstvom i scenografijom. Radovi mu se nalaze u muzejima i galerijama u Hrvatskoj te u mnogim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu. Član je HDLU-a od 1988. godine i HZSU-a od 1993. godine. Živi i djeluje u Dubrovniku.

Maro Kriste rođen je 1980. godine u Dubrovniku. Nakon završene Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku upisao je Akademiju likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i djeluje u Dubrovniku.

Loren Ligorio rođen je 1955. godine u Dubrovniku. Tijekom tridesetogodišnjeg rada izlagao je samostalno i skupno, najčešće u društvu dubrovačkih slikara Josipa Škerlja i Miša Baričevića. Često sudjeluje u likovnim kolonijama, poglavito humanitarne naravi. Živi i djeluje u Dubrovniku.

Lukša Peko rođen je 1941. godine u Dubrovniku. 1961. godine upisuje ALU Zagreb, smjer slikarstvo. Za vrijeme studija uz slikarstvo intenzivno uči i grafiku. 1965. godine izlaže po prvi put skupa s dvojicom dubrovačkih slikara, Josipom Škerljom i Josipom Trostmannom u Dubrovniku. Upisuje postdiplomski studij grafike na ALU Zagreb kojeg završava 1968. godine. Živi i djeluje u Dubrovniku.

Tonko Smokvina rođen je u Dubrovniku 1980. godine. Diplomirao je slikarstvo na ALU Zagreb 2003. godine u klasi profesora Eugena Kokota. Član je HDLU Dubrovnik. Osim slikarstvom, bavi se i pedagoškim radom. Izlagao je na petnaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj. Živi i djeluje u Dubrovniku.

Viktor Šerbu rođen je u Dubrovniku 1938. godine. Diplomirao je 1963. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Bavio se pedagoškim radom i bio je profesor likovnog odgoja u Dubrovniku. Za svoje stvaralaštvo dobio je nagrade i priznanja te je uvršten u Hrvatsku likovnu enciklopediju. Živi i djeluje u Dubrovniku.

Josip Škerlj rođen je 1941. godine u Dubrovniku. Diplomirao je slikarstvo 1965. godine na ALU Zagreb. Po povratku u Dubrovnik, sve do umirovljenja 2006. godine, bavio se pedagoškim radom. Osim što slika, Josip Škerlj piše prozu i poeziju. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada Grada Dubrovnika, a odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Živi i djeluje u Dubrovniku.

Nada Zec-Ivanović rođena je u Dubrovniku 1965. godine. Slikarstvo je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Uz slikanje je tijekom cijelog studija izučavala i grafiku. Okušala se i u drugim vidovima likovnosti, dizajnu plakata i kazališnoj kostimografiji, a 20 godina se bavila i pedagoškim radom. Članica je HDLU Dubrovnik i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i djeluje u Dubrovniku.